Bohor

Pohodniške poti na hribovje Bohor iz smeri Planina pri Sevnici

Bohor predstavlja južno mejo Kozjanskega in je dobro prepreden s planinskimi in kolesarskimi potmi. Številni to najvišje pogorje v tem delu Slovenije obiščejo zaradi ohranjene narave in odmaknjenosti.

Iz destinacije Šentjur Tour planinske poti na Bohor vodijo iz Planine pri Sevnici. Na Planini pri Sevnici je samopostrežna trgovina, pekarna, lekarna in dva gostinska lokala. V Hiši Wambrechtsamer poleg pijače ponujajo še jedi po naročilu in sladice. Njihovo ponudbo pa dopolnjuje oddaja apartmajev in sob.
 

Planina pri Sevnici–Veliki Javornik

Veliki Javornik je s 1023 metri najvišji vrh pogorja Bohor in hkrati najvišji vrh na Kozjanskem. Njegovo najvišjo točko označuje kamniti steber, ki so ga postavili med leti 1963-65, saj je Veliki Javornik ena izmed 35. točk trigonometrične mreže 1. reda. Veliki Javornik so za točko 1. reda določili že na začetku 19. stoletja v času Avstrijskega cesarstva. Na Velikem Javorniku je eno redkih naravnih rastišč navadne jarice v Sloveniji. Ta drobna cvetlica zraste od 5 do 15 cm v višino, ima 5 zelenih venčnih listov in en sam živo rumen cvet. Navadna jarica pogosto zacveti, ko tla še pokriva sneg. Njeno rastišče je zavarovano.

Pot bomo pričeli iz parkirišča pri pokopališču na Planini pri Sevnici (na vzpetini nad bencinsko črpalko), kjer lahko brezplačno parkiramo. Vrnemo se do glavne ceste in na križišču pri bencinski črpalki zavijemo levo za Sevnico. Naslednja slaba 2 km, približno 30 minut) hodimo po glavni cesti Planina pri Sevnici–Sevnica, ki se spušča proti dolini do vznožja Bohorja. Ko se cesta zravna prispemo do zaselka Stara Žaga. Tukaj je nekoč delovala grajska žaga graščakov iz gradu Planina. Na križišču cest, pri avtobusnem postajališču, zavijemo levo - sledimo planinski oznaki za Koča na Bohorju. Gremo mimo gruče hiš in ostanemo na cesti, ki se spremeni v dobro utrjeno makadamsko cesto. Hodili bomo v soteski poteka Sevnična. Pozorni smo na oznake in dvakrat nas bodo markacije s ceste usmerile na gozdno pot ob potoku. Lahko pa pot nadaljujemo po makadamski cesti. V vsakem primeru bomo prispeli do križišča gozdnih cest. Na naši desni bomo opazili gospodarsko poslopje. Tukaj zavijemo desno na cesto, ki se vzpenja v hrib - sledimo oznaki Bohor–koča. V naslednjem razcepu se držimo levo, če gremo desno pridemo po cesti do lovskega doma na Bohorju. Ko se cesta zravna smo na prevalu med vrhovoma Bohorja. Na naši levi je Veliki Koprivnik (984 m), na naši desni pa Veliki Javornik. Na razcepu pri križu zavijemo desno in nadaljujemo po cesti. Ko se ta konča z obračališčem nadaljujemo po gozdni vlaki. V naslednjem razcepu sledimo oznakam in se držimo desne. Če gremo po cesti na levi pridemo do Skalice in še prej Malega Javornika. Pot se bo počasi začela vzpenjati. Sledimo markacijam, ki nas pripeljejo na gozdno jaso na vrhu Velikega Javornika. Kmalu bomo zagledali betonski steber, ki označuje najvišjo točko Bohorja. Na vrhu je vpisna knjiga in planinski žig. Ob zahodnem robu jase je lesena klopca in razgledna točka.

Nazaj se vračamo po isti poti, lahko pa sledimo oznaki za Skalico, ki nas pelje do jugozahodnega roba jase in se strmo spusti do ceste. Zavijemo desno in kmalu pridemo do prvega razpotja, kjer se lahko vzpnemo na Mali Javornik (989 m) ali ga obhodimo do naslednjega prevala med Skalico in Malim Javornikom. Od tukaj sledimo oznakam za Planino pri Sevnici, ki nas bodo peljale mimo lovskega doma na Bohorju in Možnice do Stare Žage.

Na kratko: Planina pri Sevnici–Veliki Javornik

 • Lahka pohodniška pot
 • Trajanje približno 2 uri (v eno smer)
 • Primerno za družine z otroki, ki so vajeni daljše hoje.
 • Izhodišče poti je parkirišče pri pokopališču na Planini pri Sevnici (na vzpetini nad bencinskim servisom). Alternativno izhodišče je makadamsko parkirišče ob glavni cesti Planina pri Sevnici–Sevnica pri zaselku Stara Žaga. Do Planine pri Sevnici lahko čez teden dostopamo tudi z javno avtobusno linijo prevoznika Nomago, ki vozi na relaciji Celje–Planina pri Sevnici.
 • V trškem jedru Planine pri Sevnici je samopostrežna trgovina, pekarna, lekarna, bankomat in dva gostinska lokala. V okrepčevalnici Hiša Wambrechtsamer ponujajo tudi jedi po naročilu. Zanimiva je tudi muzejska zbirka Planina – Etnološka zbirka Šmid in stalna razstava Kozjansko žari, ki predstavi obdobje NOB na Kozjanskem. Za ogled obeh je potreben predhodni dogovor.
   

Planina pri Sevnici–Veliki Koprivnik

Veliki Koprivnik je 984 metrov visok vrh v osrednjem delu Bohorja. Čeprav je vrh poraščen z mešanim gozdom, se z roba odpirajo razgled proti jugu. Dobro se vidi Posavje, v daljavi se vidijo obrisi Gorjancev. Na Velikem Koprivniku je eno redkih naravnih rastišč navadne jarice v Sloveniji. Navadna jarica je ena prvih znanilk pomladi in pogosto zacveti, ko tla še pokriva sneg. Njeno rastišče je zavarovano.

Pot bomo pričeli iz parkirišča pri pokopališču na Planini pri Sevnici (na vzpetini nad bencinsko črpalko), kjer lahko brezplačno parkiramo. Vrnemo se do glavne ceste in na križišču pri bencinski črpalki zavijemo levo za Sevnico. Naslednja slaba 2 km, približno 30 minut) hodimo po glavni cesti Planina pri Sevnici–Sevnica, ki se spušča proti dolini do vznožja Bohorja. Ko se cesta zravna prispemo do zaselka Stara Žaga. Tukaj je nekoč delovala grajska žaga graščakov iz gradu Planina. Na križišču cest, pri avtobusnem postajališču, zavijemo levo - sledimo planinski oznaki za Koča na Bohorju. Gremo mimo gruče hiš in ostanemo na cesti, ki se spremeni v dobro utrjeno makadamsko cesto. Hodili bomo v soteski poteka Sevnična. Pozorni smo na oznake in dvakrat nas bodo markacije s ceste usmerile na gozdno pot ob potoku. Lahko pa pot nadaljujemo po makadamski cesti. V vsakem primeru bomo prispeli do križišča gozdnih cest. Na naši desni bomo opazili gospodarsko poslopje. Tukaj zavijemo desno na cesto, ki se vzpenja v hrib - sledimo oznaki Bohor–koča. V naslednjem razcepu se držimo levo, če gremo desno pridemo po cesti do lovskega doma na Bohorju. Ko se cesta zravna smo na prevalu med vrhovoma Bohorja. Na naši levi je Veliki Koprivnik, na naši desni pa Veliki Javornik (1023 m). Kmalu za križem ob poti nas bodo markacije usmerile levo v hrib. Ta gozdna pot nas bo pripeljala do cilja. Od zadnjega odcepa do vrha bomo potrebovali približno 15 minut. Na vrhu je vpisna knjiga in planinski žig.

Nazaj se vračamo po isti poti, lahko pa vrnemo samo do razcepa pri križu in osvojimo še Veliki Javornik. Za ta lahek vzpon po gozdni cesti oz. poti bomo potrebovali približno 40 minut zmerne hoje. Od tam se lahko vračamo in sledimo markacijam za Mali Javornik (989 m) in Skalico (951 m) ter na prevalu med tema vrhovoma sledimo planinskim oznakam za Planino pri Sevnici. Tako si pot podaljšamo za približno 2 uri, spotoma pa se lahko pozvpnemo še na Mali Javornik.

Na kratko: Planina pri Sevnici–Veliki Koprivnik

 • Lahka pohodniška pot
 • Trajanje približno 2 uri (v eno smer)
 • Primerno za družine z otroki, ki so vajeni daljše hoje.
 • Izhodišče poti je parkirišče pri pokopališču na Planini pri Sevnici (na vzpetini nad bencinskim servisom). Alternativno izhodišče je makadamsko parkirišče ob glavni cesti Planina pri Sevnici–Sevnica pri zaselku Stara Žaga. Do Planine pri Sevnici lahko čez teden dostopamo tudi z javno avtobusno linijo prevoznika Nomago, ki vozi na relaciji Celje–Planina pri Sevnici.
 • V trškem jedru Planine pri Sevnici je samopostrežna trgovina, pekarna, lekarna, bankomat in dva gostinska lokala. V okrepčevalnici Hiša Wambrechtsamer ponujajo tudi jedi po naročilu. Zanimiva je tudi muzejska zbirka Planina – Etnološka zbirka Šmid in stalna razstava Kozjansko žari, ki predstavi obdobje NOB na Kozjanskem. Za ogled obeh je potreben predhodni dogovor.
   

Planina pri Sevnici–Skalica

Skalica je 951 metrov visok vrh na jugozahodnem delu pogorja Bohor. Posebnost Skalice je njena odmaknjenost, strm vzpon do vrha in slikovit razgled na Mrzlo Planino. Pot nas bo vodila mimo Lovskega doma na Bohorju (842 m), Vrha Možnice (926 m) in Malega Javornika (989 m).

Izhodišče naše poti je iz pokopališča na Planini pri Sevnici (na vzpetini nad bencinsko črpalko), kjer lahko brezplačno parkiramo vozilo. Vrnemo se do glavne ceste in na križišču pri bencinski črpalki zavijemo levo za Sevnico. Naslednja slaba 2 km, približno 30 minut) hodimo po glavni cesti Planina pri Sevnici–Sevnica, ki se spušča proti dolini in vznožju Bohorja. Ko se cesta zravna prispemo do zaselka Stara Žaga, kjer je v drugi polovici 19. stoletja delovala žaga bližnjega gradu Planina. Na križišču cest, pri avtobusnem postajališču, zavijemo levo - sledimo planinski oznaki za Skalico preko Možnice - mimo gruče hiš. Na označenem odcepu za hišami zavijemo desno na makadamsko cesto, ki se spremeni v kolovoz. Ta malo višje prečka gozdno cesto. Postopoma se vzpenjamo skozi gozd po gozdni poti. Šli bomo mimo lovske opazovalnice in krmilnice divjih živali. Priključimo se na širšo dobro utrjeno gozdno cesto, gremo na desno in kmalu zavijemo na levo na gozdno pot, ki se kmalu spet vrne na isto cesto. Tako po severno–zahodni strani obhodimo Vrh Možnice. Po makadamski cesti prispemo do prevala med Vrhom Možnice in Malim Javornikom. Na razcepu bomo videli smerne table za Skalico in Mali Javornik, na levi pa Lovski dom na Bohorju. Ta sicer ne nudi gostinskih storitev in je odprt samo ob posebnih priložnostih, a ima postavljene klopi za počitek in malico. Od tukaj nas do cilja loči še približno 30 minut hoje. Sledimo označbi za Skalico, ki nas vodi na desno po cesti, nato pa nas označba usmeri na kolovoz. Naslednji razcep je na prevalu med Skalico in Malim Javornikom. Zavijemo desno in se pričnemo vzpenjati po gozdni poti. Vzpon je mestoma strm. Na cilju bomo našli vpisno knjigo in žig. V razgledu lahko uživamo s počivanjem na skalah ali na preprosti leseni klopi.

Vrnemo se lahko po isti poti ali pri razcepu pod Skalico gremo v smeri Velikega Javornika in se pri Škofovem križu usmerimo na cesto na levo, ki nas pripelje do Stare Žage ali gremo po cesti mimo lovskega doma, ki nas bo tudi pripeljala do Stare Žage. Obe alternativi pot podaljšata.

Na kratko: Planina pri Sevnici–Skalica

 • Lahka daljša pohodniška pot
 • Trajanje približno 2 uri (v eno smer)
 • Primerno za družine z otroki, ki so vajeni daljše hoje.
 • Lovski dom na Bohorju ni odprt, ima pa postavljene klopi za počitek
 • Izhodišče poti je parkirišče pri pokopališču na Planini pri Sevnici (na vzpetini nad bencinskim servisom). Alternativno izhodišče je makadamsko parkirišče ob glavni cesti Planina pri Sevnici–Sevnica pri zaselku Stara Žaga. Do Planine pri Sevnici lahko čez teden dostopamo tudi z javno avtobusno linijo prevoznika Nomago, ki vozi na relaciji Celje–Planina pri Sevnici.
 • V trškem jedru Planine pri Sevnici je samopostrežna trgovina, pekarna, lekarna, bankomat in dva gostinska lokala. V okrepčevalnici Hiša Wambrechtsamer ponujajo tudi jedi po naročilu. Zanimiva je tudi muzejska zbirka Planina – Etnološka zbirka Šmid in stalna razstava Kozjansko žari, ki predstavi obdobje NOB na Kozjanskem. Za ogled obeh je potreben predhodni dogovor.
   

Planina pri Sevnici–Lovski dom na Bohorju

Lovski dom na Bohorju leži na travnatem prevalu med Vrhom Možnice (926 m) in Malim Javornikom (989 m) na 842 metrov nadmorske višine. Od lovskega doma lahko pot podaljšamo in v nekaj urah osvojimo še Skalico (951 m), Mali Javornik, Veliki Javornik (1023 m) in Veliki Koprivnik (984 m).

Izhodišče naše poti je iz pokopališča na Planini pri Sevnici (na vzpetini nad bencinsko črpalko), kjer lahko brezplačno parkiramo vozilo. Vrnemo se do glavne ceste in na križišču pri bencinski črpalki zavijemo levo za Sevnico. Naslednja slaba 2 km, približno 30 minut) hodimo po glavni cesti Planina pri Sevnici–Sevnica, ki se spušča proti dolini in vznožju Bohorja. Ko se cesta zravna prispemo do zaselka Stara Žaga. Zaselek je svoje ime dobil po nekdanji parni žagi, ki je bila v lasti graščakov iz Planine in je delovala v drugi polovici 19. stoletja. Na križišču cest, pri avtobusnem postajališču, zavijemo levo in sledimo planinski oznaki za Skalico preko Možnice. Gremo po cesti mimo gruče hiš. Na odcepu za hišami zavijemo desno na makadamsko cesto, ki se spremeni v kolovoz. Ta malo višje prečka gozdno cesto. Postopoma se vzpenjamo skozi gozd po gozdni poti. Šli bomo mimo lovske opazovalnice in krmilnice divjih živali. Priključimo se na širšo in dobro utrjeno gozdno cesto, gremo na desno in kmalu zavijemo na levo na gozdno pot, ki se kmalu spet vrne na isto cesto. Tako po severno–zahodni strani obhodimo Možnico. Po makadamski cesti prispemo do prevala med Vrhom Možnice in Malim Javornikom. Na razcepu bomo videli smerne table, na levi pa Lovski dom na Bohorju. Ta sicer ne nudi gostinskih storitev in je odprt samo ob posebnih priložnostih, a ima postavljene klopi za počitek in malico.

Vrnemo se lahko po isti poti ali gremo po makadamski cesti na levo od lovskega doma. Šli bomo mimo izvira pitne vode. Postopoma se bomo spuščali po cesti. Tudi tukaj sledimo planinskim markacijam ali modro–rumenim markacijam pohodniške poti kurirjev in vezistov. Ko prispemo do večjega gospodarskega poslopja in križišča cest zavijemo levo na cesto, ki se spušča. Po tej cesti bomo prispeli do zaselka Stara Žaga. Pot nas bo vodila ob potoku Sevnična.

Na kratko: Planina pri Sevnici–Lovski dom na Bohorju

 • Lahka pohodniška pot
 • Trajanje od 1 ure 30 minut do 2 uri (v eno smer)
 • Primerno za družine z otroki, ki so vajeni hoje.
 • Lovski dom ni odprt, ima pa postavljene klopi za počitek
 • Izhodišče poti je parkirišče pri pokopališču na Planini pri Sevnici (na vzpetini nad bencinskim servisom). Alternativno izhodišče je makadamsko parkirišče ob glavni cesti Planina pri Sevnici–Sevnica pri zaselku Stara Žaga. Do Planine pri Sevnici lahko čez teden dostopamo tudi z javno avtobusno linijo prevoznika Nomago, ki vozi na relaciji Celje–Planina pri Sevnici.
 • V trškem jedru Planine pri Sevnici je samopostrežna trgovina, pekarna, lekarna, bankomat in dva gostinska lokala. V okrepčevalnici Hiša Wambrechtsamer ponujajo tudi jedi po naročilu. Zanimiva je tudi muzejska zbirka Planina – Etnološka zbirka Šmid in stalna razstava Kozjansko žari, ki predstavi obdobje NOB na Kozjanskem. Za ogled obeh je potreben predhodni dogovor.

  

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.067841656294° Zemljepisna dolžina: 15.428580800415°
SHIFT + A