Drameljska planinska pot

Dolžina celotne drameljske pohodne poti je 22 km (6 ur zmerne hoje), od tega 8,5 km po poti legendarne »Štirinajste divizije«. Markirana pot nas vodi od OŠ Dramlje, mimo rojstne hiše Miloša Zidanška v Straži na Gori, pri domačiji Majger-Kožuh, čez Zgornje in Stare Slemene, pri domačiji Kumšek , do Žičke kartuzije, po dolini sv. Janeza do cerkve v Špitaliču, kjer zavije desno v Grušce, pri domačiji Jankar.

V Žički kartuziji se lahko odločite za 2. varianto poti. Pri najstarejšem gostišču v Sloveniji (Gastuž) zavijete proti jugu v smeri Dramlje do vrha hriba. Pri hiši Stare Slemene št. 15 zavijete levo v hrib in uživate v lepem razgledu na Dramlje in celoten vzhodni del Celjske kotline. Pot po razvodnici med Savo in Dravo pelje do Grušc. Pot se nadaljuje na Uršulo do Planinske postojanke, kjer je zaključek pohoda.

Planinska postojanka na Uršuli

Mežnarija, ki je preurejena v planinsko postojanko je kulturni spomenik in ohranja nekdanji videz podeželske stavbne dediščine. V notranjosti je kmečka soba s krušno pečjo, črno kuhinjo, klet s prešo na sleme in kamen.

Vsako leto je februarja organiziran tradicionalni pohod po Drameljski planinski poti.
 

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.2720889° Zemljepisna dolžina: 15.3924282°
SHIFT + A