Doprsni kip Franja Malgaja

Delo kiparja Kiarja Meška

V središču mesta Šentjur na Mestnem trgu je postavljen kip nadporočnika Franja Malgaja, Šentjurčana, ki se je v slovensko zgodovino zapisal kot Maistrov borec, pesnik, narodno zaveden Slovenec, odločen borec za severno mejo na območju Koroške, kar je plačal s svojim življenjem.

O doprsnem kipu

Avtor kipa je kipar Kiar Meško. Izdelan je iz granita, ki je izredno trd material in ga je zaradi tega težko obdelovati. Avtor je v gmoto vključil veliko simbolike. Vse skupaj je kot velika skala, ki ponazarja veličino Franja Malgaja, trdnost in pogum. Na vrhnjem delu je izklesan obraz, ki je obdelan do polovice. Druga polovica je ostala neobdelana, saj je s tem avtor poudaril, da Malgaj ni imel možnosti dozoreti in dočakati starosti. Njegov pogled je usmeril proti Koroški, kamor ga je vodila pot v boj za severno mejo našo domovine in kjer je pustil svoje mlado življenje.

Kasneje so ob kipu postavili spominsko obeležje, ki je delo Jane Špendl. S posegom je želela ohraniti spoštovanje do že obstoječega dela in brez posegov vanj omogočiti ustrezno predstavitev verzov pesnika Jožka Jagra, hkrati pa poudariti spomenik na Mestnem trgu.

Nerjavno jeklo v materialu ne konkurira kamniti skulpturi in omogoča večizrazno podajanje hkrati. Zgornja linija jekla ilustrira našo severno mejo. "Prestreljene" črke v napisu in verzih ter mesto smrti Malgaja odsevajo krutost boja. Tako kot na spomeniku naravne oblike kamnitega podstavka, tudi linija severne meje na jeklu zmehča pojavnost materiala samega, ju poveže in poudari mehko pesniško plat sicer odločnega domoljuba. Sled strela označuje kraj, kjer je Franjo Malgaj tragično umrl.

Razstava o življenju Franja Malgaja

Poleg spomenika stoji razstavni pano, na katerem je predstavljeno življenje in zapuščina Franja Malgaja.

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.216790229795° Zemljepisna dolžina: 15.393690625549°
SHIFT + A