Zgornji trg

Najlepše trško jedro 2015

Staro trško jedro ima v zgodovini slovenstva in domoljubja prav posebno mesto in se omenja že leta 1340 kot naselje okoli cerkve sv. Jurija.

V zadnjih letih je bil trg obnovljen in leta 2015 razglašen za najlepše slovensko trško jedro. Vsebino in dušo mu dajejo muzejske zbirke, prireditve, pisarna turistično-informacijskega centra, park kostanjevih dreves s senzoričnimi igrali, glasbena šola, ki se je pred kratkim preselila v Zgornji trg ter Kneipov park pred Domom starejših.

V Zgornjem trgu se nahajajo Ipavčeva hiša, protokolarni objekt Občine Šentjur, kjer je stalna razstava o življenju in delu največje slovenske glasbene rodbine Ipavcev. Ob Ipavčevi hiši se v senci starodavne lipe in Plečnikovem vodnjaku nahaja prireditveni prostor, kjer se v toplih mesecih odvijajo številne kulturne prireditve. Pred vhodom pa na portalu sosednje zgradbe raste potomka najstarejše trte modre kavčine iz mariborskega Lenta.

V zgornjem trgu si lahko ogledate tudi Muzejsko zbirko Rifnik in njegovi zakladi, kjer so razstavljeni eksponati z bližnjega hriba Rifnik ter spominsko sobo New Swing Quarteta – Pesem južne železnice, posvečeno svetovno znani slovenski glasbeni skupini, ki je začela s svojim udejstvovanjem prav v Šentjurju. Tu se nahaja tudi galerija Zgornji trg, kjer je letno več razstav domačih in priznanih tujih umetnikov. Preden se iz centra Šentjurja vzpnete v Zgornji trg pa vas na levi strani pozdravi Osnovna šola Franja Malgaja, ki je bila postavljena leta 1908.

Informacije:

TIC

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.2223124° Zemljepisna dolžina: 15.3976769°
SHIFT + A