Kam na izlet? Na Sveti Križ nad Planino pri Sevnici

Sveti Križ je 730 metrov visok hrib nad rajsko Planino pri Sevnici. Že od daleč ga prepoznamo po markantni cerkvi sv. Križa, ki stoji na vrhu hriba. Na Sveti Križ vodi več poti, ena bolj zanimivih pa je pot mimo kapelic križevega pota. Pot je obrnjena proti jugozahodu in je dobro zaščitena pred mrzlimi severovzhodnimi vetrovi in kot taka odlična izbira za izlet. Na vrhu lahko uživamo v izjemnem razgledu po kozjanskih hribih, na zahodu pa se dobro vidi Posavsko hribovje, v daljavi lahko ozremo tudi zasnežene Alpe. Ob lepem vremenu lahko vidimo okoli 30 cerkva.

Izhodišče poti

Če se na Sveti Križ odpravimo iz Planine pri Sevnici, je najbolje parkirati na počivališču nasproti bencinske črpalke ali na parkirišču pri pokopališču. Od tam sledimo označbam, ki nas usmerjajo proti kapelicam - naš cilj je dobro viden s ceste in ves čas poti. Do vrha bomo potrebovali dobre pol ure prijetno umirjene hoje. Pot mimo kapelic je na nekaterih predelih bolj strma, a vseeno lahka, ni pa primerna za vozičke in kolesa.

O kapelicah križevega pota

Kapelice so pred 221 leti zgradili prebivalci vasice Doropolje. Gre za preproste a zelo lepe kapelice. Njihova streha je pokrita s skrilom. Najprej so postavili 12 kapelic, okoli 50 let po izgradnji kapelic pa so postavili še trinajsto, v kateri so postavljeni trije križi. Slike so delo slikarja in podobarja Antona Pavliča iz bližnjih Buč.

O cerkvi sv. Križa

Cerkev se prvič omenja pred 608 leti. Današnji izgled je dobila pred okoli 300 leti. V času turških vpadov so cerkev obdali z obrambnim zidom in je služila za pribežališče okoliških prebivalcev v času turške nevarnosti. V notranjosti lahko vidimo lep glažutarski lestenec in  zanimive detajle na oltarju.

Pred cerkvijo lahko posedimo na klopci ljubezni.

Legendi

Legenda o gradnji cerkve

Po ljudskem izročilu so to cerkev postavili starodavni Ajdje. Velikana, brata, sta gradila grad in to cerkev, kamenje  pa so jima prinašale sestre. Imela sta samo eno kladivo, zato sta si ga podajala in to na kar kilometrsko razdaljo. Vsak njun met je bil zelo natančen, nikoli nista zgrešila cilja, zadela drug drugega ali kakšen zid, ki sta ga postavila.

Legenda o spečem zmaju

Legenda pravi, da je hrib Sveti Križ v notranjosti votel, na to napeljuje tudi velika luknja, ki jo najdemo blizu predzadnje kapelice in je obdana z leseno ograjo. V notranjosti hriba naj bi bilo jezero, v katerem živi zmaj. Pravijo, da ima tista luknja pod hribom, v kateri živi zmaj, tisoč izvirov. Če premakneš kamen pri oltarju, se sliši, kako se voda pretaka po zmajevem črevesju, ker jo je toliko popil. Gorje pa, če bi zmaj prišel iz jame, saj je tako velik, da bi menda uničil cel Šentjur.

Rajska Planina pri Sevnici

Planina pri Sevnici očara v trenutku. Nad trškim jedrom stojijo ruševine nekdaj mogočnega gradu Planina, ki ga obdaja grajski park. Kraj ponuja številne zanimivosti, od prangerja do zanimivih zbirk.

Kaj vse ti Planina ponuja poglej tukaj.

Več informacij:
TIC Šentjur
03 749 25 23, 041 660 091 ali tic@turizem-sentjur.com

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.099527968982° Zemljepisna dolžina: 15.418474236847°
SHIFT + A