Mersijeva prižnica v cerkvi sv. Martina na Ponikvi

Baročna mojstrovina kiparske družine Mersi iz Rogatca

V notranjosti ene najlepših baročnih cerkva v Sloveniji, v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, se skriva izjemna kiparska umetnina. Razkošna prižnica, bogato okrašena z okrasjem in kipi je nastala pred približno 250 leti in je delo izjemne kiparske družine Mersi iz bližnjega Rogatca. In kar je še pomembneje, kasneje vanjo niso posegali in prižnico lahko občudujemo v njeni izvirni podobi.

Mersijeva prižnica

Umetelno izdelana prižnica očara s svojo impresivno podobo. Razkošno okrasje, izrazni kipi, močne barve in pozlata. Zdi se, kot da celotno težo te velike baročne umetnine nosi le en sam angel z razprtimi krili, ki jo podpira z rokami. Če bolje pogledamo, vidimo več angelov, ki podpirajo njen obod in celotno prižnico dvigujejo proti nebesom. Na obodu prižnice so upodobljeni štirje evangelisti, na pozlačenih reliefih med njimi pa vidimo prizore iz Kristusovega življenja. Prižnica se ponaša se z razkošnim baldahinom, na katerem je upodobljen Jezus v templju.

Mersijeva prižnica deluje nadvse veličastno v notranjosti cerkve. Freske, ki jih je konec 19. stoletja ustvaril Jakob Brollo še poudarijo njeno lepoto. Notranjost cerkve vsekakor navduši z lepoto.

→ Odkrij še več zanimivosti edinstvene Ponikve.

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.253547115005° Zemljepisna dolžina: 15.44648186338°
SHIFT + A