Planinski dom, razgledni stolp in gugalnica na Resevni (682 m)

Hrib Resevna je priljubljena pohodniška in kolesarska točka

Resevna, 682 metrov visok hrib jugozahodno od Šentjurja, je priljubljena planinska točka z razglednim stolpom, planinskim domom in gugalnico. Resevna je svoje ime dobila po modro cvetočem resju. Gozdovi so bogati z gozdnimi sadeži (borovnice, gobe, kostanj). Na jasi pod vrhom se nahaja tudi spominsko obeležje - pomnik na dogodke iz II. svetovne vojne.
 

Pohodniške poti na Resevno
 

Šentjur–Resevna

Pot lahko pričnemo že z avtobusne postaje ali iz železniške postaje v Šentjurju. Če pot pričnemo z avtobusne postaje prečkamo most čez potok Pešnica in prečkamo parkirišče pri zdravstvenem domu in nato zavijemo desno na ulico Leona Dobrotinška. Pot nadaljujemo v podvoz pod glavno cesto Šentjur–Celje in železniško progo Maribor–Zidani Most. Če pot pričnemo iz železniške postaje Šentjur gremo po cesti mimo muzeja Južne železnice in lokomotive, pot se konča s stopniščem v podvoz, kjer zavijemo levo.
Prečkamo reko Voglajno in v križišču zavijemo desno, sledimo označbam za Resevno, ki nas peljejo skozi mestno četrt Hruševec. Pot se prične vzpenjati, ko pridemo do vznožja Resevne, pri kapelici. Prvi vzpon je kratek in se za kratek čas zravna pri kozolcu v naselju Kranjčica. Nato se prične vzpon. Pot nas bo vodila po cesti do dokler ne pridemo v gozd. Tukaj ob cesti večkrat vidimo parkirane avtomobile, saj je to eno od izhodišč za pohodnike, ki pridejo z avtomobilom. Malo više bomo zavili levo na makadamsko cesto z usmerjevalno planinsko tablo, ki nas vodi do planinskega doma na Resevni. Od tukaj sledimo planinskim markacijam, ki nas pripeljejo do vrha. Malo pred ciljem, ko bomo prišli na asfaltirano cesto se lahko odžejamo ob izviru pitne vode.

Na kratko: Šentjur–Resevna

 • Lahka označena pohodniška pot
 • Trajanje približno 3 ure
 • Primerno za družine z otroki, primerno za nosilke
 • Izhodišča poti:
  • Avtobusna postaja Šentjur
  • Železniška postaja Šentjur
  • Parkirišče pri Osnovni šoli Hruševec Šentjur
  • Parkirišče v gozdu ob cesti na Resevno v naselju Kranjčica
    

Gaberškova pot (Šibenik–Resevna)

Pot se začenja v Šibeniku pri Šentjurju, v neposredni bližini tehničnega muzeja Ferležev mlin. Ta stoji pod skalno steno v soteski potoka Kozarica. Pri gospodarskem poslopju ob glavni cesti Šentjur–Šentrupert–Laško lahko na manjšem makadamskem parkirišču parkiramo avtomobile. Pot nas bo čez potok Kozarica mimo mlina in nekaj hiš vodila prečno čez pas gozda do travnatih pobočij. Na desni strani poti se vidi kamnito pobočje iz temnega kamna, iz katerega so v preteklosti klesali mlinske kamne. V nadaljevanju nas pot vodi mimo posameznih hiš deloma po cesti in kolovozu, deloma po pešpoti s krajšimi strmimi vzponi. Mestoma se nam odpira pogled proti jugovzhodu na Kozjansko hribovje. Ko prispemo do asfaltne ceste, se nam na desni odpre pogled na večjo jaso, na kateri stoji spomenik padlima partizanoma Cvetki Jerin in Dušanu Lahu. Po levi strani jase pelje za promet zaprta cesta mimo planinskega zavetišča do Doma na Resevni. Od doma nas pot v nekaj korakih pripelje do vrha Resevne na višini 682 m, na katerem stoji 20 m visok razgledni stolp.

Na kratko: Gaberškova pot

 • Lahka pohodniška pot, dolžine 4 km
 • Trajanje 1 uro 30 minut do 2 uri
 • Primerno za družine z otroki, primerno za nosilke
 • Izhodišče poti je na parkirišču ob cesti Šentjur–Šentrupert–Laško, v bližini muzeja Ferležev mlin
 • Alternativni izhodišči sta iz avtobusne postaje Šentjur in železniške postaje Šentjur (dodatnih 1,5 km oz. 20 minut)
   

Jakob pri Šentjurju–Resevna

Pot se začne v kraju Jakob pri Šentjurju, ob cesti v bližini avtobusne postaje lahko parkiramo avtomobil. Nato gremo naprej po cesti do odcepa za Šibenik in preko lesenega mosta čez potok Kozarica. Pot nas bo vodila mimo domačij in se počasi začela vzpenjati. Kmalu se priključimo na Gaberškovo pot. Ves čas pa sledimo markacijam. Pot nas vodi mimo posameznih hiš deloma po cesti in kolovozu, deloma po poteh s krajšimi strmimi vzponi. Ob poti se lahko odžejamo na izviru pitne vode. Ko se bomo vzpenjali mimo opuščene stare domačije bomo tik pred ciljem, saj prispemo do asfaltirane ceste pri večji jasi. Od tam imamo 10 minut zmerne hoje do planinskega doma in še minuto dlje do razglednega stolpa.

Na kratko: Jakob pri Šentjurju–Resevna

 • Lahka pohodniška pot
 • Trajanje 2 uri
 • Primerno za družine z otroki, primerno za nosilke
 • Izhodišče poti je v kraju Jakob pri Šentjurju
 • Avtomobil pustimo ob cesti Šentjur–Šentrupert–Laško
   

Planinski dom na Resevni

Obnovljen dom stoji malo pod vrhom na južni strani hriba Resevna (682m) na severnem obrobju Kozjanskega. Tukaj se lahko osvežimo ali okrepčamo, saj planinski dom slovi po dobri hrani. Na jasi pod planinskim domom je urejeno večje brezplačno asfaltirano parkirišče, sama cesta do planinskega doma pa je zaprta za promet.

Jedilnica sprejme do 50 oseb. Planinski dom ima 13 skupnih ležišč in 20 ležišč v sobah.
 

Odpiralni čas:

 • od srede do petka: od 8. do 20. ure (poleti do 21. ure)
 • ob sobotah, nedeljah in praznikih: od 7. do 20. ure (poleti do 21. ure)
 • ob ponedeljkih in torkih zaprto
 • Po predhodnem dogovoru je za večje skupine odprto tudi izven odpiralnega časa.
   

Več informacij:
Iveta Perc, oskrbnica
ivette.perc@gmail.com ali +386 41 772 987

Razgledni stolp na Resevni

Razgledni stolp so pričeli graditi leta 1995 in ga slovesno odprli leto kasneje. 20 m visok kovinski razgledni stolp ponuja izjemne razglede, ki jih iz samega vrha, ki je poraščen z gozdom ni.

Z vrha stolpa je lep razgled, kjer nam na vzhodu in jugu pogled seže na Kozjansko hribovje, na severovzhodu na Boč, Plešivec, Donačko goro, pa vse do Slemena nad Zagrebom. Na jugozahodu so Svetina, za njo Tolsti vrh in levo Posavsko hribovje. Proti severozahodu se odpre pogled na Celjsko kotlino s Celjem, v jasnem vremenu se vidijo Kamniško ­Savinjske Alpe in celo Triglav. Na severu je pod pobočji Resevne Šentjurska dolina, v ozadju pa se vidijo severna naselja občine. Na obzorju se riše Konjiška gora, levo Paški Kozjak, za njim Uršlja gora, desno pa vidimo vso južno stran Pohorja z Roglo.

Gugalnica na Resevni

Le nekaj korakov stran od planinskega doma na Resevni nas skrita med visokimi drevesi preseneti elegantna lesena gugalnica, ki visi na debelih vejah od mogočnih sil narave ukrivljenega drevesa.

Gugalnica je del poučnega kotička - Zveneče krajine Šentjurja - in to sredi gozda. Nagovarja nas, da se nanjo usedemo in med guganjem prisluhnemo zvokom narave. Prisluhnemo šumenju vetra, zvokom krošenj visokih dreves ali petju ptic. Katere ptice živijo na Resevni pa izvemo na tablah, kjer si lahko ptice ogledamo in celo potipamo reliefe njihovih podob ter izvemo kako se oglašajo.

Več informacij:
Planinsko društvo Šentjur
030 720 499 ali sentjur@planinci.si

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.193857591695° Zemljepisna dolžina: 15.367926653967°
SHIFT + A