Stolp ljubezni na Žusmu

Stolp ljubezni na Žusmu stoji na severovzhodnem vrhu Velikega špička (669 m), najvišje točke Žusma, ki predstavlja severni rob Kozjanskega. 
  
V Planinskem društvu Žusem se je že pred časom porodila ideja o postavitvi 25,90 m visokega razglednega stolpa iz macesnovega lesa, ki velja za najvišji leseni stolp v Sloveniji.. Stolp so poimenovali »Stolp ljubezni«, ker na hribu Žusem stoji cerkev posvečena sv. Valentinu, ki je zavetnik zaljubljencev. Na Žusmu pa so  svoje zatočišče našli žusemski knezi, ki jih prvič omenjajo že leta 1203, o njihovem bivanju še vedno pričajo grajske ruševine, o njih pa krožijo številne legende. 
  
Do vrha stolpa vodi 116 stopnic, vmes je 22 podestov, ima dve razgledni ploščadi. Poleg lesa so morali na vrh hriba, kamor ne vodi nobena cesta, spraviti še beton, več kot tono in pol nerjaveče kovine, tako da je skupaj z materialom in prostovoljnim delom stolp vreden več kot 150.000 evrov. 
  
Razgled s 25,9 metra visokega stolpa je osupljiv. Vidi se na Hrvaško, Madžarsko, v Avstrijo in tudi Triglav. Na sploh je Stolp ljubezni že med gradnjo povezal dele Slovenije: macesnov les je s Koroške, obdelali so ga v Komendi. Le dva dni pred uradnim odprtjem je stolp dobil uporabno dovoljenje, menda pa bo zdržal vsaj 50 let! Na vrhu stolpa so za obiskovalce, ne le za zaljubljene, namestili še zvon želja. V PD Žusem so prepričani, da bo prav zaradi Stolpa ljubezni še več ljudi obiskalo njihov kraj. Želijo si tudi, da bi se prav na njihovem stolpu kdo poročil ali vsaj zaročil. 
 

Tehnični podatki:

Višina stolpa: 25.90 m 

Tloris temeljev: 6,22 x 6,22 m  

Število stopnic: 116  

Število podestov: 22   

Razgledne ploščadi: 2   
   

Porabljeni materiali:

33 m3 armiranega betona za temelje

45 m3 obdelanega macesnovega lesa

1500 kg nerjaveče kovine (inox)

(sidra, sorniki, vijaki, distančniki, strelovod)

neskončno število ur prostovoljnega dela

 

Do stolpa pridete po številnih poteh, ki so predstavljene v spodnji datoteki.

Tradicionalni pohodi: 

  • Valentinov nočni pohod  (sobota, ki je najbližje datumu 14. februar) 
  • Pohod  »Sto žensk na Žusem« (ob dnevu žena – 8. marec) 

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.1587324° Zemljepisna dolžina: 15.4816621°

Prenos

SHIFT + A