Stolp ljubezni na Žusmu

Pohodniške poti na hrib Žusem

Stolp ljubezni na Žusmu stoji na severovzhodnem vrhu Velikega špička (669 m), najvišje točke hriba Žusem, ki predstavlja severni rob Kozjanskega.

Žusem se poleg ohranjene narave, cvetočih travnikov in bogatih gozdov, ponaša še z bogato dediščino. Tukaj najdemo starodavne megalite ozvezdja Kačenosec, na severnem pobočju stojijo ruševine srednjeveškega gradu Žusem, na prevalu med Velikim in Malim špičkom pa dve cerkvi z velikim župniščem.

Zanimivosti o stolpu ljubezni na Žusmu

Stolp ljubezni je postavilo Planinsko društvo Žusem. Poimenovali so ga "Stolp ljubezni", ker na hribu Žusem stoji cerkev posvečena sv. Valentinu, ki je zavetnik zaljubljencev. Na Žusmu pa so svoje zatočišče našli žusemski knezi, ki jih prvič omenjajo že leta 1203, o njihovem bivanju še vedno pričajo grajske ruševine, o njih pa krožijo številne legende.
  
Stolp ljubezni je visok 25,9 metra. Do vrha stolpa vodi 116 stopnic, vmes je 22 podestov in ima dve razgledni ploščadi ter zvon želja. Poleg lesa so morali na vrh hriba, kamor ne vodi nobena cesta, spraviti še beton, več kot tono in pol nerjaveče kovine, tako da je skupaj z materialom in prostovoljnim delom stolp vreden več kot 150.000 evrov. 
  
Razgled z obeh ploščadi je osupljiv. Vidi se dobršen del Slovenije, tudi Triglav, na Hrvaško, Madžarsko in v Avstrijo. Zaradi imena, zvona želja in čudovite narave in razgledov pa stolp postaja priljubljena točka za zaroke. Člani planinskega društva pa si želijo, da bi se kakšen par na stolpu tudi poročil. 

Tehnični podatki:

Višina stolpa: 25.90 m 

Tloris temeljev: 6,22 x 6,22 m  

Število stopnic: 116  

Število podestov: 22   

Razgledne ploščadi: 2   
   

Porabljeni materiali:

33 m3 armiranega betona za temelje

45 m3 obdelanega macesnovega lesa

1500 kg nerjaveče kovine (inox)

(sidra, sorniki, vijaki, distančniki, strelovod)

neskončno število ur prostovoljnega dela

 

Pohodniške poti na Žusem

Na Žusem vodi več zelo dobro označenih planinskih poti in tematska pot Doživljajska grajska učna pot Žusem, ki izletnike popelje še malo po okolici Žusma in je odlična izbira za družine z otroki.

Turistična kmetija Žurej – Žusem po panoramski poti

Izhodišče naše poti je Turistična kmetija Žurej v zaselku Ječovo (Javorje 32, 3263 Gorica pri Slivnici), kjer lahko brezplačno parkiramo. Vrnemo se do ceste in zavijemo levo, gremo proti zahodu, mimo avtobusne postaje in ekološkega otoka. V nekaj minutah smo pri križišču, a ostanemo na cesti, ki nas po dolini ob Drobinskem potoku vodi do razloženega naselja Hrastje. Po približno 1 km (15 do 20 minut hoje) prispemo do križišča pri kapelici in kozolcu. Zavijemo levo na cesto, ki nam ponudi prvi vzpon in že naredimo prve korake po Žusmu. Cesta, držimo se oznak za stolp ljubezni, nas pelje mimo domačije. Nad domačijo se asfaltna cesta konča, mi pa se držimo desne makadamske ceste, ki nas pripelje tik nad kamnolomom v Hrastju. Kmalu po cesti pridemo v gozd. Kmalu prispemo do opuščene domačije, kjer zavijemo desno. Nadaljujemo po makadamski cesti skozi gozd, ki se po dobrih 300 metrih priključi na asfaltno cesto, kjer se držimo levo. Kmalu sledi odcep levo na peš pot v gozd. Po nekaj minutah hoje po gozdu prispemo do kozolca, malo naprej pa bomo zagledali lipo z mizo in klopjo. Pot nadaljujemo ravno mimo kozolca in lipe v hrib po travniški poti. Ko se hrib zravna smo na Ravnih njivah, ki so tudi lepa razgledna točka. Na tej točki stoji tudi razgledna plošča z vrisanimi smermi in vrhovi. Pot nadaljujemo po travniški poti, ki se najprej rahlo spusti in nato vzpne proti gozdu. Po krajši hoji po gozdni poti pridemo na travnik z lepim razgledom na cerkvi sv. Valentina in sv. Jakoba na Žusmu, v ozadju se vidi Mali špiček. Pot nas pelje mimo domačije na desni, mi pa smo pozorni na markacije, ki nas peljejo naravnost v gozd. Po nekaj minutah hoje po gozdni poti po vrhu slemena hriba prispemo do Stolpa ljubezni.

Vrnemo se lahko po isti poti, lahko pa izberemo pot do gradu in se nato vrnemo po cesti ali izberemo zahtevnejšo strmo pot.

Na kratko: Turistična kmetija Žurej – Žusem po panoramski poti

 • Lahka označena pohodniška pot
 • Trajanje 1 ura in 40 minut do 2 uri (v eno smer)
 • Primerno za družine z otroki, ki so vajeni daljše hoje
 • Izhodišče poti je pri Turistični kmetiji Žurej (Javorje 32, 3263 Gorica pri Slivnici), kjer lahko brezplačno parkiramo.
 • Pri stolpu ljubezni je ob koncih tedna odprta planinska postojanka, kjer ponujajo pijačo in prigrizke. Pri stolpu vse dni v tednu deluje prodajni avtomat z izborom pijač in prigrizkov. Pogostitev ponujajo tudi na turistični kmetiji.
 • V bližini stolpa je na voljo urejeno suho stranišče.
   

Turistična kmetija Žurej – Žusem po strmi poti

Pot pričnemo na Turistični kmetiji Žurej (Javorje 32, 3263 Gorica pri Slivnici), kjer lahko brezplačno parkiramo. S  parkirišča gremo mimo hleva na kolovoz, ki pelje proti gozdu. Prečkamo Drobinski potok in že smo na vznožju hriba Žusem. Za potokom gremo levo in sledimo markacijam, ki nas pripelje do prvega vzpona, ki nosi ime "Kurčev breg". Višje se pot zravna, za Geršinskim hribom, pa se malo spusti. Sledi nov vzpon in pot skozi "Kurčevo dolino", ki nas pripelje do makadamske ceste. To cesto prečkamo in nadaljujemo po označeni gozdni poti do Stolpa ljubezni. Kmalu prečkamo še eno makadamsko cesto in sledimo markacijam za strmo pot, ki nas usmerijo naprej na gozdno pot, ki pa postaja vse bolj strma. Kmalu nas pot pripelje na strmo pobočje, kjer so na posameznih delih v pomoč varovala. Sledi krajši zahtevni del poti, ki je dobro zavarovan, pot pa nas po vzponu pelje ob robu kamnoloma na Žusmu. Po tej poti prispemo do stolpa ljubezni.

Vračamo se lahko po isti poti ali izberemo panoramsko pot ali pot do gradu Žusem in se nato od gradu vračamo po cesti do turistične kmetije.

Na kratko: Turistična kmetija Žurej – Žusem po strmi poti

 • Zahtevna označena pohodniška pot
 • Trajanje 1 ura in 15 minut do 1 ura in 30 minut (v eno smer)
 • Primerno za pohodnike, ki so vajeni plezanja po klinih
 • Izhodišče poti je pri Turistični kmetiji Žurej (Javorje 32, 3263 Gorica pri Slivnici), kjer lahko brezplačno parkiramo.
 • Pri stolpu ljubezni je ob koncih tedna odprta planinska postojanka, kjer ponujajo pijačo in prigrizke. Pri stolpu vse dni v tednu deluje prodajni avtomat z izborom pijač in prigrizkov. Pogostitev ponujajo tudi na turistični kmetiji.
 • V bližini stolpa je na voljo urejeno suho stranišče.
   

Grad Žusem – Stolp ljubezni (lahka ali Gamsova zelo zahtevna pot)

Izhodišče poti je pri ruševinah srednjeveškega gradu Žusem, kjer lahko parkiramo vozilo. Grad Žusem nima urejenih poti za oglede, je aktivna ruševina, zato moramo biti zelo previdni, saj se zidovje kruši. Od gradu krenemo na cesto, ki se vzpenja v hrib, sledimo znaku za Grajsko učno pot. Čez približno 200 metrov bomo zavili desno na makadamsko cesto, ki pelje v gozd - odcep je označen s planinskimi smernimi tablami. Sledimo markacijam, ki nas peljejo na gozdno pot levo v hrib. Kmalu se bomo morali odločiti ali bomo izbrali lahko pot ali pa Gamsovo zelo zahtevno pot.

Lahka pot nas popelje po gozdu. Pot se počasi vzpenja, je dobro označena. Pot nas pripelje do ograje nad kamnolomom. Sledi vzpon po markirani gozdni poti ob robu kamnoloma, ki nas pripelje do stolpa ljubezni. Vmes prečkamo makadamsko cesto.

Gamsova zelo zahtevna pot nam nudi vzpone po skalnih stenah. Najzahtevnejši del poti je speljan po previsni skalni steni, kjer se najprej vzpenjamo po klinih in po slednjih tudi prečimo del skalne stene. Pot je varovana z oporno jekleno vrvjo. Gamsova pot se višje priključi lahki poti. Gozdna pot nas ob kamnolomu pripelje do stolpa ljubezni.

Vrnemo se lahko po isti poti ali pa od stolpa sledimo markacijam za Žusem. Ta pot nas pripelje do lovskega doma na Žusmu v bližini cerkve sv. Valentina in cerkve sv. Jakoba. Pri lovskem domu zavijemo levo. Cesta, ki se spušča in nas pelje skozi gozd mimo kapelice, nas pripelje do razcepa cest pri gradu.  

Na kratko: Grad Žusem – Stolp ljubezni (lahka ali Gamsova zelo zahtevna pot)

 • Izbiramo lahko med dvema variantama poti:
  • Lahka pot je primerna za vse, tudi za nosilke
  • Gamsova zelo zahtevna pot je primerna za izkušene pohodnike z ustrezno obutvijo, priporočena je zaščitna oprema
 • Trajanje približno 30 minut (v eno smer)
 • Izhodišče poti je pri ruševinah gradu Žusem, kjer lahko ob cesti brezplačno parkiramo.
 • Pri stolpu ljubezni je ob koncih tedna odprta planinska postojanka, kjer ponujajo pijačo in prigrizke. Pri stolpu vse dni v tednu deluje prodajni avtomat z izborom pijač in prigrizkov.
 • V bližini stolpa je na voljo urejeno suho stranišče.
   

Žusem (od cerkva) – Stolp ljubezni

Na prevalu med Velikim špičkom (669 m) in Malim špičkom (662 m) na Žusmu stojita kar dve cerkvi, ki sta obrnjeni druga proti drugi. Starejša je cerkev sv. Jakoba, prepoznamo jo po beli fasadi, njeni najstarejši deli so bili zgrajeni v srednjem veku, v notranjosti so še vidne freske, ki so delo srednjeveškega mojstra in gotska oprema. Mlajša je cerkev sv. Valentina, prepoznamo jo po rumeni fasadi, ki je bila zgrajena v baročnem slogu in ima čudovit baročni oltar ter bogate freske. Obe cerkvi imata razkošna glažutarska lestenca.

Naše izhodišče je pri cerkvah. Parkiramo lahko na makadamskem parkirišču na levi strani cerkve sv. Jakoba ali ob cesti na travi pod cerkvijo sv. Valentina. Iz parkirišča se odpravimo nazaj po cesti. Pri drugem razcepu, med hišama, stojijo planinske označbe. Zavijemo levo na makadamsko cesto. Ko prispemo do križa se cesta prične vzpenjati. Po levem zavoju bomo videli smerokaz, ki nas usmerja desno na strmo gozdno pot - više na tej poti sledimo smerokazu, ki nas usmerja desno, lahko pa nadaljujemo po cesti v hrib, mimo domačije, kjer zavijemo desno na pot, ki nas pelje v gozd. Obe poti nas pripeljeta do stolpa ljubezni.

Vračamo se lahko po isti poti ali pa izberemo pot do gradu Žusem ter ko prispemo do asfaltne ceste, zavijemo desno. Cesta se vzpenja skozi gozd, ko bomo šli mimo kapelice na ovinku, bomo čez dobrih 100 metrov videli cerkvi.

Na kratko: Žusem (od cerkva) – Stolp ljubezni

 • Lahka označena pohodniška pot
 • Trajanje 15 do 20 minut
 • Primerna za družine z otroki, primerna za nosilke
 • Izhodišče poti je pri cerkvah na Žusmu, kjer lahko brezplačno parkiramo.
 • Pri stolpu ljubezni je ob koncih tedna odprta planinska postojanka, kjer ponujajo pijačo in prigrizke. Pri stolpu vse dni v tednu deluje prodajni avtomat z izborom pijač in prigrizkov.
 • V bližini stolpa je na voljo urejeno suho stranišče.
   

Gorica pri Slivnici – Žusem (preko hriba Sveta Helena)

Izhodišče poti je avtobusna postaja v Gorici pri Slivnici (276 m), kjer lahko brezplačno parkiramo. Če je parkirišče zasedeno lahko parkiramo pri Osnovni šoli Slivnica pri Celju, ki je oddaljena okoli 200 metrov. Na avtobusni postaji bomo videli planinske smerne table, mi sledimo tabli za Gradišče, Sveto Heleno, Col in Žusem, ki nas vodi levo na glavno cesto Šentjur–Kozje. Najprej prečkamo reko Voglajno, nato pridemo do krožišča. Gremo mimo večje stavbe, v kateri deluje samopostrežna trgovina in nadaljujemo po cesti za Loko pri Žusmu in Sodno vas. Cesta nas pelje skozi naselje, na levi strani so stanovanjske hiše, na desni pa večstanovanjska stolpiča. Na sredini klanca nas bo planinska smerna tabla za Peseke in Sveto Heleno usmerila desno. Prečkamo cesto in nadaljujemo po stranski cesti, ki nas pripelje do zaselka hiš ob gozdu. Pri zadnji hiši nas markacije usmerijo desno na makadamsko cesto, ki nas pelje v gozd. Po dokaj strmem vzponu pridemo do razgledišča Peseke (428 m), na katerem je postavljena klopca, ki je del pohodniške poti S klopce na klopco. Tukaj najdemo tudi vpisno knjigo in žig.

Pot nadaljujemo po cesti, ki nas pelje višje v hrib. Cesta se konča pri osamljeni domačiji, pozorno sledimo markacijam, ki nas usmerijo na kolovoz v gozd. Na gozdni poti zavijemo desno in po nekaj minutah prispemo do zidanice z vinogradom. Po cesti se spustimo do kapelice pri križišču in zavijemo levo. Prispeli smo v vas Javorje. Sledimo markacijam, ki nas peljejo po cesti v hrib. Sledi krajši vzpon skozi gozd, kmalu pa se teren odpre in že lahko uživamo v razgledih na razgibano Kozjansko hribovje. Na slemenu hriba Sveta Helena (528 m), južna pobočja pokrivajo vinogradi in zidanice, bomo prišli do naslednje klopce, ki je del pohodniške poti S klopce na klopco. Tudi tukaj najdemo vpisno knjigo in žig. V bližini pa je cerkev sv. Helene.

Od klopce nadaljujemo s potjo po cesti, ki vodi po vrhu hriba proti vzhodu, proti severovzhodu se odpira fantastičen razgled na Boč in Donačko goro. Kmalu se cesta prične zavito spuščati po pobočju hriba Sveta Helena. Na križiščih smo pozorni na markacije, pot nas pripelje v dolino Drobinskega potoka. Ko pridemo do ceste zavijemo levo in po približno 100 metrih prispemo do Turistične kmetije Žurej (Javorje 32, 3263 Gorica pri Slivnici).

Pri turistični kmetiji, pri prehodu za pešče, nas bodo planinske markacije usmerile na Žusem. S ceste zavijemo desno na parkirišče in gremo naravnost mimo hleva po travniškem kolovozu proti gozdu. Prečkamo potok in nato zavijemo levo na markirano pot. Čez nekaj minut se strmo vzpne čez "Kurčev breg". Nato se poravna in za Geršinskim hribom celo malo spusti. Nato pa sledi nov vzpon in spust skozi "Kurčevo dolino". Pridemo do makadamske ceste, ki jo prečkamo in pot nadaljujemo po gozdni poti – sledimo markacijam. Pot nas pripelje še do ene makadamske ceste, ki jo prečkamo in sledimo markacijam za "Strmo pot". Pot postaja vse bolj strma, vodi nas po strmem pobočju, po klinih med skalami. Pot je varovana z zajlo. Kmalu prispemo do roba kamnoloma na Žusmu, od koder se odpira razgled na Sotelsko. Pot se vzpenja in nas pripelje na najvišji vrh Žusma, na Veliki Špiček (669 m), do stolpa ljubezni.

Vračamo se lahko po isti poti ali izberemo panoramsko pot ali pot do gradu Žusem in se nato od gradu vračamo po cesti do turistične kmetije.

Na kratko: Gorica pri Slivnici – Žusem (preko hriba Sveta Helena)

 • Zahtevna označena pohodniška pot
 • Trajanje 3 ure (v eno smer)
 • Primerno za pohodnike, ki so vajeni plezanja po klinih
 • Izhodišče poti je s parkirišča na avtobusni postaji v Gorici pri Slivnici, kjer lahko brezplačno parkiramo.
 • V bližini izhodišča deluje samopostrežna trgovina, gostilna Lesjak in kavarna Aurea.
 • Pri stolpu ljubezni je ob koncih tedna odprta planinska postojanka, kjer ponujajo pijačo in prigrizke. Pri stolpu vse dni v tednu deluje prodajni avtomat z izborom pijač in prigrizkov. Pogostitev ponujajo tudi na turistični kmetiji.
 • V bližini stolpa je na voljo urejeno suho stranišče.
 • Približno 1 km stran, ob cesti za Loko pri Žusmu in Sodno vas, leži Slivniško jezero, kjer deluje kavarna Ramna Slivniško jezero. 
 • Pri krožišču v Gorici pri Slivnici je Grasselijev park, kjer lahko počivamo po povratku s poti.
   

Tradicionalna pohoda

Vsako leto sta organizirana dva tradicionalna pohoda:

 • Valentinov pohod (sobota, ki je najbližje datumu 14. februar) organizira društvo Izviri Dobrina. Krožni pohod poteka iz Dobrine. Del pohoda je sveta maša, praviloma v cerkvi sv. Valentina.
 • Tradicionalni pohod na Žusem (27. april) organizira Planinsko društvo Žusem. Pohod poteka na relaciji Turistična kmetija Žurej – Stolp ljubezni na Žusmu.

  

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.1587324° Zemljepisna dolžina: 15.4816621°
SHIFT + A