Ferležev mlin

Med obiskom mlina vas lastnik Karol Ferlež skozi zanimive zgodbe popelje v zgodovino samega mlina in njegove okolice.

V idilični soteski potoka Kozarice, v Šibeniku pri Šentjurju, stoji pod visoko skalo mlin, ki  so ga zaradi tega nekoč imenovali Mlin pod pečjo.

Vodni mlin je dvonadstropna stavba z ohranjenimi mlevnimi napravami. Svojo redkost in izjemnost dokazujejo naprave, zlasti valjčni mlin, ki intaktno nakazuje na tehnološko stopnjo iz časa nastanka mlina. V mlinu je ohranjena vsa tehnologija, od preprostih mlinskih naprav do tehnologije mletja raznovrstnih žit, od tridesetih let prejšnjega stoletja, pa vse do moderne mlinske tehnologije sedanjega časa.

V posebnem prostoru mlina je na voljo historični pregled mlinarjenja družine Ferlež, tukaj se občasno odvijajo tudi razni dogodki ter prireditve. Mlin je razglašen za tehniški kulturni spomenik in je preurejen v muzej.

Med obiskom mlina vas lastnik Karol Ferlež skozi zanimive zgodbe popelje v zgodovino samega mlina in njegove okolice, seznani z izdelavo mlinskih kamnov v bližini, predstavi najnovejšo tehnologijo mletja žit za vsakdanji kruh in seznani z mlinarstvom kot eno najstarejših in najpomembnejših obrti. Skozi zanimive zgodbe doživite zgodovino mlina in njegove okolice z izdelavo mlinskih kamnov v bližini.

Informacije:

Karol Ferlež, tel. 00386 (0)41 624 779, karol@kfm.si

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.031981° Zemljepisna dolžina: 14.529676°
SHIFT + A