Kako je Blaž Kocen izdeloval zemljevide?

Nagradno vprašanje: Po kom je poimenovana kraška vodna učna pot?

Kdo je bil Blaž Kocen? Kako je brez računalnika in druge sodobne tehnologije, lahko izdelal tako natančne in kvalitetne zemljevide, da so se uporabljali še desetletja po njegovi smrti?

24. januarja je minilo 200 let od njegovega rojstva. Kocen je še ena velika in pomembna osebnost iz Ponikve. Kocen je bil duhovnik, učitelj, fizik in astronom, geograf in kartograf. Blaž Kocen velja za očeta šolskega in tudi sodobnega atlasa.

Kako najbolje spoznati Ponikvo, njeno naravno in kulturno dediščino? Na Ponikvi so uredili dve lahki tematski pohodniški poti, ki sta primerni za vse generacije. Ob pomembnih točkah stojijo informativne table, ki nam razložijo zanimivosti. Kras je bližje, kot si misliš! Površje Ponikve in bližnje okolice je kraško. Kraške pojave tega osamelega krasa, je v mladosti najverjetneje opazoval tudi Kocen, a marsikatero skrivnost je stoletje kasneje ugotovil še en Ponkovljan.

Sodeluj v nagradni igri!

Poišči odgovor na naše vprašanje in ga napiši v komentar pod video (Facebook, Instagram ali Youtube). Izmed vseh pravilnih odgovorov bomo izžrebali 3 osebe, ki prejmejo POHODNIŠKE PALICE ŠENTJUR TOUR

Nagradno vprašanje je: "Po kom je poimenovana kraška vodna učna pot?"

Preberi pravila nagradne igre. Več o Kocenu najdeš na tematski strani.

Organizator nagradne igre je Razvojna agencija Kozjansko.

Pokrovitelj nagrad je Občina Šentjur.

Več informacij:
Razvojna agencija Kozjansko
03 747 13 07 ali info@ra-kozjansko.si

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.252686544807° Zemljepisna dolžina: 15.441433946014°
SHIFT + A