Rifnik

Pohodniške poti na hrib Rifnik

Rifnik je 568 metrov visok hrib južno od Šentjurja. Prepoznamo ga po stožčasti obliki, na severni strani so ruševine srednjeveškega gradu, na vrhu pa arheološki park in izjemne razgledne točke.

Rifnik je priljubljen med domačini za rekreacijo. Na vrhu je več izjemnih razglednih mest. Glavno ragledno mesto je na severnem robu, kjer lahko posedimo na klopci ljubezni. Tukaj najdemo tudi vpisno knjigo in planinski žig. Vredno se je sprehoditi še po arheološkem parku največje poznoantične naselbine na Slovenskem. Ta je še posebej zanimiv za otroke, saj omogoča raziskovanje naselbine. Na južnem pobočju si lahko po predhodnem dogovoru ogledamo vrt Rifnik.

Šentjur–Rifnik

Pot lahko pričnemo že z avtobusne postaje ali iz železniške postaje v Šentjurju. Če pot pričnemo z avtobusne postaje prečkamo most čez potok Pešnica in prečkamo parkirišče pri zdravstvenem domu in nato zavijemo desno na ulico Leona Dobrotinška. Pot nadaljujemo v podvoz pod glavno cesto Šentjur–Celje in železniško progo Maribor–Zidani Most. Če pot pričnemo iz železniške postaje Šentjur gremo po cesti mimo muzeja Južne železnice in lokomotive. Cesta se konča s stopniščem v podvoz, kjer zavijemo levo.
Prečkamo reko Voglajno in gremo naravnost po cesti do krožišča, kjer izberemo izvoz za Rifnik. Pot nadaljujemo do vznožja hriba Rifnik, sledimo planinskim označbam, prečkamo cesto in krenemo po stopnicah v hrib. Pot nas pelje čez travnik in v gozd, kjer se priključimo na asfaltirano cesto. Ta se strmo vzpenja do križišča, kjer bomo v gozdu pred sabo uzrli tablo za Arheološki park Rifnik. Od tukaj dalje hodimo po gozdni poti in sledimo planinskim markacijam. Na vrhu smo, ko zagledamo kamnito obzidje, ki je ostanek nekdanje poznoantične naselbine. Vračamo se po isti poti.

Na kratko: Šentjur–Rifnik

 • Lahka označena pohodniška pot
 • Trajanje do 2 ure
 • Primerno za družine z otroki, primerno za nosilke
 • Izhodišča poti:
  • Avtobusna postaja Šentjur
  • Železniška postaja Šentjur
  • Parkirišče ob glavni cesti Šentjur–Šentrupert–Laško. Makadamsko parkirišče je v bližini muzeja Ferležev mlin, pot je krajša za približno 30 minut
  • Parkirišče v gozdu v bližini ruševin gradu Rifnik (cesta na Rifnik). Pot do vrha je približno 30 minut.
    

Jakob pri Šentjurju–Rifnik

Pot pričnemo v kraju Jakob pri Šentjurju. Avtomobil lahko parkiramo ob glavni cesti Šentjur–Šentrupert–Laško. S parkirišča krenemo do odcepa, ki je označen s tablo Rifnik. Sledimo planinskim markacijam, ki nas peljejo po cesti v hrib. Na prvem križišču zavijemo levo, ob križišču so planinske označbe in gremo po asfaltirani cesti. Pozorni smo na oznako, ki nas usmeri na markirano pot, ki se konča pri kapelici in manjšemu parkirišču. Zavijemo levo navzgor po cesti mimo hiš. Cesta postaja strma in se konča na platoju, nas pa markacije usmerijo na desno. Sledimo markacijam, ki nas usmerijo na makadamsko pot do odcepa levo čez pašnik v gozd. Na gozdni poti na razcepu zavijemo desno in kmalu prispemo do kamnitega obzidja, ki je ostanek nekdanje poznoantične naselbine.

Na kratko: Jakob pri Šentjurju–Rifnik

 • Lahka označena pohodniška pot
 • Trajanje približno 1 ura
 • Primerno za družine z otroki, primerno za nosilke
 • Izhodišča poti:
  • V kraju Jakob pri Šentjurju. Parkiramo ob glavni cesti Šentjur–Šentrupert–Laško.
  • Pot lahko skrajšamo in parkiramo na parkirišču pri kapelici. Iz Jakoba se peljemo po cesti na Rifnik. Iz parkirišča do vrha je še približno 30 minut hoje po cesti. Sledimo planinskim markacijam.
    

Gorica pri Slivnici–Rifnik

Pot pričnemo v kraju Gorica pri Slivnici. Parkiramo lahko na brezplačnem parkirišču pri avtobusni postaji, kjer so planinske markacije. Na prehodu za pešče prečkamo glavno cesto Šentjur–Kozje in gremo v smeri Šentjurja do prvega odcepa na levo, ki nas pelje v strm klanec. Po nekaj minutah prispemo do Osnovne šole Slivnica pri Celju. Sledimo markacijam, ki nas peljejo mimo cerkve sv. Urbana na pobočje hriba Gaj. Pot nas vodi po cesti mimo hiš, na jug se nam odpirajo razgledi na Slivnico pri Celju in Kalobje. Na križišču cest smo pozorni na planinske markacije, ki nas usmerijo na cesto na levo mimo hiše. Cesta se prične spuščati skozi naselje. Po krajšem pasu gozda bomo šli mimo mimo kapelice. Ko prispemo v dolino, prečkamo reko Voglajno in zavijemo desno na glavno cesto Šentjur–Planina pri Sevnici. Na naši levi je že vznožje hriba Rifnik. Pri prvih hišah zavijemo levo in sledimo planinskim markacijam. Cesta nas pelje med hišami in se pri zadnji spremeni v kolovoz. Od tukaj bomo ves čas hodili po kolovozu dokler ne prispemo do asfaltne ceste pod vrhom hriba, kjer se bomo priključili planinski poti iz Jakoba pri Šentjurju. Na tem razcepu sledimo markacijam, ki nas peljejo desno v hrib. Hodili bomo po asfaltni cesti, ki se konča na platoju pri domačiji. Nas pa markacije usmerijo na makadamsko cesto na desni. Pozorni smo na označbo, kjer prečkamo pašnik in gremo po poti v gozd. Na razcepu poti zavijemo desno in kmalu prispemo do kamnitega obzidja, ki je ostanek nekdanje poznoantične naselbine.

Na kratko: Gorica pri Slivnici–Rifnik

 • Lahka označena pohodniška pot
 • Trajanje približno 1 ura in 30 minut
 • Primerno za družine z otroki, primerno za nosilke
 • Izhodišče poti je v kraju Gorica pri Slivnici. Parkiramo na parkirišču na avtobusni postaji ob glavni cesti Šentjur–Kozje. Če je parkirišče zasedeno lahko parkiramo tudi na parkirišču pri Osnovni šoli Slivnica pri Celju, kar nam pot skrajša za 5 minut.
 • Pri avtobusni postaji je Gostilna Lesjak, pri krožišču pa samopostrežna trgovina in kavarna Aurea.
 • Pri krožišču je Grasselijev park, kjer lahko počivamo po povratku s poti.
 • Približno 1 km stran, ob cesti za Loko pri Žusmu, je Slivniško jezero.

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.198599346048° Zemljepisna dolžina: 15.406339923263°
SHIFT + A