Za valentinovo na stolp ljubezni!

Ideja za hribovski izlet

Kam za valentinovo? Na stolp ljubezni na Žusmu. Na stolpu visi zvon želja, ki nam vsakič ko nanj pozvonimo izpolni srčno željo.

Stolp ljubezni na Žusmu

Žusem je znan po ruševinah gradu Žusem in grajskih legendah, ki spominjajo na srednjeveške čase, po cerkvah sv. Jakoba in sv. Valentina in po razglednem stolpu, ki je posvečen ljubezni. Ta skoraj 26 metrov visok razgledni stolp je narejen iz macesnovega lesa in velja za najvišji leseni razgledni stolp v Sloveniji. Na vrh vodi 116 stopnic, izjemen razgled po pokrajini pa lahko občudujemo iz dveh razglednih ploščadi.

Kako na Žusem?

Na Žusem (669 m) lahko pridemo po različnih označenih planinskih poteh in če se odpravimo po doživljajski Grajski učni poti Žusem. Zelo priljubljena je panoramska pot, ki vodi od Turistične kmetije Žurej v Ječovem. Prvi koraki nas vodijo po travniku, ko po mostu prečkamo Drobinski potok pa nas pot vodi po svetlem listnatem gozdu. Prvi pravi vzpon je “Kurčev hrib”, na križišču poti se lahko odločimo za strmo pot, ki je zelo zahtevna in prava izbira za ljubitelje adrenalinskih doživetij, ali pa nadaljujemo po panoramski poti. Na tej se nam bodo ob poti odpirali čudoviti razgledi na pokrajino pod nami in okoliških hribih. Ko pridemo do Ravnih njiv nas do stolpa loči še kakšnih 15 minut hoje po rahlo valovitem grebenu. Nagrada na cilju je čudovit razgled iz dveh razglednih ploščadi 25,9 metrov visokega lesenega razglednega stolpa.

Več informacij:
TIC Šentjur
041 660 091 ali tic@turizem-sentjur.com

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.158738409474° Zemljepisna dolžina: 15.481664399029°
SHIFT + A