Možički v Zgornjem trgu v Šentjurju

Možički so posvečeni Josipu Ipavcu

Med sprehodom po Zgornjem trgu v Šentjurju, nas iz oken pozdravljajo pisani možički. Kar 24 jih je. Naredili so jih učenci osnovnih šol iz občine Šentjur.

In kaj imajo skupnega možički in Šentjur?

Povezuje jih skladatelj in zdravnik Josip Ipavec. Josip je avtor Možička, prvega slovenska baleta. Skomponiral ga je še kot študent medicine. Slovenska in nemška javnost ter kritiki, so to njegovo delo sprejeli zelo dobro. Opisali so ga, kot nekaj svežega, modernega, kot nekaj prelomnega za slovensko glasbeno umetnost. Možiček ali Pierrotov rojstni dan je Josipu uspel in prinesel prvo slavo. Prvič so ga uprizorili pred 120. leti. Baletno pantomimo pa so videli v avstrijskem Gradcu, Novem mestu, Ljubljani, Brnu in Olomucu na Češkem, v Trstu, Mariboru in Celju. Možiček je Josipu prinesel celo nekaj zaslužka.

Več o življenju in delu Josipa Ipavca, slovenskega Mozarta, preberi v novi knjigi.

Josipova izvirna orkestrska partitura je dolgo časa veljala za izgubljeno. Nekaj časa se je verjelo, da je zgorela ob fašističnem požigu slovenskega Narodnega doma v Trstu, a na srečo ni bilo tako.

Obišči muzej Ipavčeva hiša

Sprehodi se po Šentjurskem Zgornjem trgu, preštej možičke in obišči muzej Ipavčeva hiša, kjer lahko izveš še več o tej veliki in za slovensko kulturo pomembni družini zdravnikov in skladateljev Ipavcev.

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.222747362557° Zemljepisna dolžina: 15.397665659309°
SHIFT + A