Guzajeva kava

Požene kri po žilah!

Na današnji dan pred 140. leti je na Prevorju umrl legendarni razbojnik, kozjanski Robin Hood, Franc Guzaj. Davnega 10. septembra 1880 so orožniki pripravljali večjo iskalno akcijo, sklenili so obroč okoli Prevorja. Morda bi se naš pogumni in premeten razbojnik izvil iz obroča, morda bi mu uspelo priti v obljubljeno Ameriko, a žal se je zgodba končala na Košnici pred Drobnetovo zidanico.

 
 

Guzajeva kava

V spomin na našega razbojnika in dobrotnika Guzaja predstavljamo Guzajevo kavo. Gre za posebno kavo, zato smo jo poimenovali po pogumnem in domiselnem razbojniku. Vsekakor pa verjamemo, da bo Guzajeva kava presenetila vsakogar, ki si jo bo privoščil. 

Posebna kava iz izključno lokalnih sestavin

Sestavine Guzajeve kave so skrivnost, ki pa se razkrije v trenutku, ko nam jo postrežejo v prikupnih lončkih, na katerih je predstavljeno Guzajevo življenje. Potrebno jo je samo povonjati ali pokusiti in skrivnost je razkrita. Vsekakor je uživanje Guzajeve kave prav posebno doživetje, kot je bilo posebno življenje našega Razbojnika. S pomočjo priloženega zemljevida pa izvemo več o samem razbojniku. 


 

Kam na Guzajevo kavo?

Guzajevo kavo lahko popijemo na pravljičnem Prevorju, v gostišču Obrez v Žegru, le nekaj kilometrov stran od kraja, kjer je umrl razbojnik Guzaj. Ob čudovitem Slivniškem jezeru v lokalu Ramna Slivniško jezero. V očarljivem starem trgu v Šentjurju, kjer je Guzaj rad obiskoval sejme, jo lahko naročimo v gostilni Jug. Pod ruševinami mogočnega gradu na rajski Planini pri Sevnici v Kava bar Tina. Posebno doživetje pa je popiti Guzajevo kavo na Čebelarski kmetiji Majcen na Žegru.

Uživamo lahko samo ob Guzajevi kavi ali pa naročimo Guzajevo kavo z lončkom, ki ga lahko odnesemo domov, kot spomin na to posebno doživetje.


 

Lončki z Guzajevo zgodbo

Lončki, na katerih je domiselno ilustrirana zgodba razbojnika Franca Guzaja, so naprodaj pri vseh ponudnikih Guzajeve kave in na TIC-u Šentjur, ulica skladateljev Ipavcev 17 v Šentjurju. Emajlirani lončki, ki so narejeni v Sloveniji, so lahko prikupen spominek, lahko pa jih uporabljamo v kuhinji.

Cena lončka: 8,80 evra z DDV.

Prepričani smo, da je takšno posebno kavo kdaj pa kdaj pil sam Guzaj, saj je pripravljena iz izključno lokalnih sestavin. Pijemo lahko vročo ali hladno, vsekakor pa nam požene kri po žilah. V pravih odmerkih je zdrava, v prevelikih nam škoduje. Morda je ob tej kavi Guzaj skoval svoje najbolj domiselne in odmevne podvige ali pa razmišljal o odhodu v obljubljeno Ameriko.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!“

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.213308441128° Zemljepisna dolžina: 15.394162694336°
SHIFT + A