Dan odprtih vrtov Rifnik in Slivnica pri Celju

Vabljeni k ogledu vrta Rifnik in vrta v strmini na Slivnici pri Celju

Kategorije: za družine

Vabimo na dneva odprtih vrat dveh slovenskih vrtov - vrta Rifnik in vrta v strmini na Slivnici pri Celju - to soboto, 10. in nedeljo, 11. junija, od 8.00 do 18.00. Pridi doživeti izjemna okrasna vrtova, pridi po navdih, ideje in nasvete iz prve roke.

Vrt v strmini na Slivnici pri Celju

Slivnica pri Celju 33a

Vrt v strmini družine Franc se ponaša z lepimi zbirkami drevnin in trajnic. Med prijatelji rastlin je vrt znan, kot najbolj strm vrt s Sloveniji. Kljub temu, sta lastnika vrt vzorno nasadila in uredila sprehajalne poti. Del prvotne zasaditve sta v preteklih letih zamenjala in dosadila bolj kvalitetno drevnino in trajnice. Na ogled so rastline, ki prenašajo izredno sušo in polno žgoče sonce, istočasno pa s koreninami in rastjo zadržujejo odnašanje zemlje.

Kako do vrta družine Franc na Slivnici?

Vrt v strmini družine Franc, Slivnica pri Celju 33a, leži na okoli 500 metrov nadmorske višine, v bližini cerkve sv. Janeza Krstnika na hribu Slivnica pri Celju. Priporočamo, da avtomobil parkiraš na parkirišču pri pokopališču. Na Slivnico lahko kreneš tudi peš. Odpravi se na čudovit pohodniški izlet in kreni na tematsko pohodniško pot S klopce na klopco. Pot lahko pričneš z avtobusne postaje v Gorici pri Slivnici, kjer je tudi informativna tabla in parkirišče. Pot je dobro označena s planinskimi markacijami. Približno 1-urni pohod nagrajuje s čudovitimi razgledi po Kozjanskem.

Vrt Rifnik

Jakob 7b, Šentjur

Vrt Rifnik družine Mauer je prvič odprl svoja vrata leta 1998. V vrtu so zbirke iglavcev, trajnic in drevnine. V vrtu niso pozabili na rastline, ki rastejo v senci in polsenci, kar dokazujejo številne sorte host, ki se bohotijo kar v 400 različnih velikostih in barvah listov. Poleg tega lahko v vrtu občudujemo številne druge posebne in nenavadne rastline, ki so redke ne samo pri nas, temveč tudi v Evropi. Večina je v Sloveniji (in Evropi) popolnoma neznana, čeprav si zaradi hortikulturne vrednosti zaslužijo bolj pogosto uporabo. V vrtu je na ogled tudi največja zbirka slovenskih sort okrasnih rastlin, tako trajnic kot tudi drevnine. Ob 25-letnici bodo predstavljene tudi zbirke prezimnih fuksij, pelargonij in begonij.

Kako do vrta Rifnik?

Vrt Rifnik družine Mauer, Jakob 7b pri Šentjurju, najlažje najdeš tako, da se držiš kažipotov za arheološki park Rifnik. Cesta na Rifnik iz Jakoba pri Šentjurju pelje mimo vrta. V primeru gneče priporočamo, da avtomobil parkiraš više na urejenem parkirišču pri kapelici. Lahko pa se do vrta odpraviš peš iz Šentjurja. Svoje vozilo pusti na parkirišču P+R pri zdravstvenem domu Šentjur ali pridi z vlakom in nato sledi rumenim markacijam Marijine romarske poti. Ta pot te najprej pelje po cesti, nato pa usmeri na severno pobočje hriba Rifnik, kjer stojijo ruševine gradu Rifnik, nato se spuščaš po njegovem južnem pobočju. Marijina pot te pripelje do vrta Rifnik. Ocenjen čas hoje je 1,5-2 uri.

Ideje in nasveti iz prve roke

Če iščeš ideje za svoj vrt, primere kombinacij rastlin, bo idej, ki jih lahko uresničiš doma v izobilju. Gostitelji bodo odgovarjali na vprašanja o rastlinah, njihovih problemih in o vsem kar te o urejanju vrtov zanima iz prve roke.

Več informacij:
Gorazd Mauer
068 13 70 40

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.031981° Zemljepisna dolžina: 14.529676°
SHIFT + A