Kaj so jedli v času Blaža Kocena? Odkrij kulinarične dobrote Ponikve!

Nagradno vprašanje: Koliko hlebov kruha so lahko naenkrat spekli v krušni peči pri Kocenovih?

Kaj so jedli v času Blaža Kocena? Katere jedi so uživali naši predniki, ki jih danes ponovno odkrivamo in cenimo? Letos je Slovenija evropska gastronomska regija in prav je, da spoznamo še nekaj kulinaričnih zanimivosti, ki jih ponuja Ponikva. Od izvrstnih vin, celo Ponkovške penine, do kvalitetnih salam in suhih mesnin ter dišečega domačega kruha - Ponikva ponuja tudi kulinarična doživetja.

24. januarja je minilo 200 let od njegovega rojstva. Kocen je še ena velika in pomembna osebnost iz Ponikve. Kocen je bil duhovnik, učitelj, fizik in astronom, geograf in kartograf. Blaž Kocen velja za očeta šolskega in tudi sodobnega atlasa.

Okusi domače dobrote

Na Ponikvi je toliko naravne in kulturne dediščine, da lahko raziskujemo ves dan. Del raziskovanja lahko posvetimo tudi odkrivanju domačih dobrot, ki jih z ljubeznijo pridelujejo in pripravljajo tukajšnji prebivalci. Odlična vina, čisto pravo Ponkovško penino, in odlične suhe salame - polovičke, ponujajo na Kmetiji Zdolšek - hiši s tradicijo.

Z odličnimi vini, vrhunskimi domačimi narezki in dišečim domačim kruhom nas pogostijo pri Vinotoču Šmid - Kmetija Podkrajšek, kjer nas očarajo prijetno urejeni prostori.

Kako najbolje spoznati Ponikvo, njeno naravno in kulturno dediščino? Na Ponikvi so uredili dve lahki tematski pohodniški poti, ki sta primerni za vse generacije. Ob pomembnih točkah stojijo informativne table, ki nam razložijo zanimivosti. Kras je bližje, kot si misliš! Površje Ponikve in bližnje okolice je kraško. Kraške pojave tega osamelega krasa, je v mladosti najverjetneje opazoval tudi Kocen, a marsikatero skrivnost je stoletje kasneje ugotovil še en Ponkovljan.

Sodeluj v nagradni igri!

Poišči odgovor na naše vprašanje in ga napiši v komentar pod video (Facebook, Instagram ali Youtube). Izmed vseh pravilnih odgovorov bomo izžrebali 3 osebe, ki prejmejo KOCENOV ETUI ZA POTNI LIST

Nagradno vprašanje je: "Koliko hlebov kruha so lahko naenkrat spekli v krušni peči pri Kocenovih?"

 

Preberi pravila nagradne igre. Več o Kocenu najdeš na tematski strani.

Organizator nagradne igre je Razvojna agencija Kozjansko.

Pokrovitelj nagrad je Občina Šentjur.

Več informacij:
Razvojna agencija Kozjansko
03 747 13 07 ali info@ra-kozjansko.si

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.252686544807° Zemljepisna dolžina: 15.441433946014°
SHIFT + A