Zakaj je postal Kocen duhovnik? Odkrij eno najlepših slovenještajerskih baročnih cerkva v Sloveniji in rastišče velikonočnice!

Nagradno vprašanje: Koga je Kocen znal oponašati?

Kdo je bil Blaž Kocen? Kako je pot preprostega kmečkega fanta, iz rodnih Hotunj vodila v širni svet?

24. januarja je minilo 200 let od njegovega rojstva. Kocen je še ena velika in pomembna osebnost iz Ponikve, natančneje iz Hotunj pri Ponikvi. Njegove rojstne hiše sicer ni več, lahko pa obiščemo spominsko sobo in odkrijemo kdo je ta veliki človek, ki se je ukvarjal z marsičem. Kot številni kmečki fantje, ki jim je bilo omogočeno izobraževanje, je postal duhovnik.

Na Ponikvi stoji ena najlepših slovenještajerskih baročnih cerkva v Sloveniji. Cerkev sv. Martina navduši vsakogar, ki vstopi vanjo. Njeno notranjost zaznamujejo kiparska dela znanih mojstrov Mersijev in freske Jakoba Brolla.

Blizu Ponikve najdemo največje rastišče velikonočnice (Pulsatilla grandis) v Sloveniji. Velikonočnica ali veliki kosmatinec je zaščitena rastlina, ki s svojimi velikimi vijoličnimi cvetovi očara vsakogar.

.

Sodeluj v nagradni igri!

Poišči odgovor na naše vprašanje in ga napiši v komentar pod video (Facebook, Instagram ali Youtube). Izmed vseh pravilnih odgovorov bomo izžrebali 3 osebe, ki prejmejo LONČEK BLAŽE IN NEŽICA TER ARONIJIN ČAJ. 

Nagradno vprašanje je: “Koga je Kocen znal oponašati?”

Preberi pravila nagradne igre. Več o Kocenu najdeš na tematski strani.

Organizator nagradne igre je Razvojna agencija Kozjansko.

Pokrovitelj nagrad je Občina Šentjur.

Več informacij:
Razvojna agencija Kozjansko
03 747 13 07 ali info@ra-kozjansko.si

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.25328004294° Zemljepisna dolžina: 15.44632093084°
SHIFT + A