Na ta veseli dan kulture odkrivaj muzejske zbirke in razstave

Kategorije: kultura , muzeji in zbirke

3. decembra se spominjamo rojstva slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna in prav je, da te na Ta veseli dan kulture povabimo na  odkrivanje bogate kulturne ponudbe v Občini Šentjur. Ogledi razstav in muzejskih zbirk so ob tej priložnosti brezplačne, a se je za ogled muzejskih zbirk potrebno predhodno najaviti.

Kam v petek, 3. decembra?

Od 9.00 do 17.00 ure v Zgornjem trgu, v Šentjurju obišči spominsko sobo New Swing Quarteta - Pesem južne železnice in bolje spoznaj svetovno znano glasbeno skupino, ki je svojo pot začela prav v Šentjurju. Če te bolj zanima zgodovina si oglej arheološko razstavo Rifnik in njegovi zakladi. Kar 600 razstavljenih eksponatov iz arheološkega najdišča na Rifniku prikazuje 6000-letno zgodovino območja, vse od mlajše kamene dobe do pozne antike. Te pritegne likovna umetnost? V galeriji Zgornji trg si oglej razstavo likovnih in kiparskih del, ki so nastala na IV. mednarodni Ipavčevi paleti - Josip Ipavec.

O 10.00 uri v Unišah pri Ponikvi odkrij življenje in delo Antona Martina Slomška. Na vodenem ogledu njegove rojstne hiše spoznaj izjemno zapuščino tega velikega duhovnika, vzgojitelja, pisca, narodnega buditelja in prvega slovenskega blaženega.

Ob 11. uri bo na Hotunju pri Ponikvi vodenje v spominski sobi kartografa, geografa in naravoslovca Blaža Kocena. Letos obeželujemo 200. obletnico rojstva in 150. obletnico smrti tega velikega Slovenca, ki je za celo stoletje zaznamoval smernice v razvoju kartografije in načina poučevanja geografije v Srednji Evropi, tudi zato ga imenujemo za očeta šolskega atlasa.

Ob 11.30 uri lahko odkriješ izjemno zapuščino steklarskih mojstrov, ki so v 2. polovici 19. stoletja, v gozdni steklarni v Loki pri Žusmu, ustvarjali izjemno kakovostne in lepe izdelke. Od vsakdanjih predmetov, do unikatnih izdelkov, do čudovitih in razkožnih lestencev. Več izveš na vodenem ogledu muzejske zbirke Glažute na območju Žusma v cerkvi sv. Leopolda v Loki pri Žusmu.

Od 14.00 do 17.00 ure odkrij družino skladateljev in zdravnikov Ipavcev. V muzeju Ipavčeva hiša v Zgornjem trgu v Šentjurju odkrij salonsko življenje 19. stoletja, zgodovino Šentjurja in pomen skladateljev Benjamina, Gustava in Josipa za slovensko glasbeno umetnost. Ljubitelje železnice bo očaral Muzej južne železnice. Odkrij zgodovino prve železniške proge v današnji Sloveniji.

Kam v nedeljo, 5. decembra?

Od 14.00 do 17.00 ure spoznaj življenje in delo Daniela Artička. Pisatelj, raziskovalec in zbiratelj ljudskih pričanj je zapustil bogato zbirko, napisal je kar 25 knjig, v katerih je opisoval življenja prebivalcev Kozjanskega. Njegovo spominsko sobo obišči v stari šolski zgradbi v Dobrini.

Za veselje na otroških obrazih bo ob 17.00 uri poskrbela otroška lutkovna predstava in obisk svetega Miklavža. Predstava bo potekala v cerkvi sv. Jurija v Šentjurju.

Več informacij:
TIC Šentjur
03 749 25 23, 041 660 091 ali tic@turizem-sentjur.com

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.031981° Zemljepisna dolžina: 14.529676°
SHIFT + A