Pot treh znamenitih ponkovških mož

Slikovita zgodovinsko-geografska pohodniška pot po Ponikvi in okolici

Pot je zgodovinsko-geografska, poimenovana po lavantinskem škofu Antonu Martinu Slomšku, kartografu in geografu Blažu Kocenu ter slovničarju in leksikografu Mihaelu Zagajšku. Na usmerjevalnih tablah sledimo Slomškovima Blažetu in Nežici.
 

Opis poti

Od osnovne šole Blaža Kocena Ponikva nas krajevna cesta vodi do čudovitega panoramskega razgleda ob cerkvi svetega Ožbalta. Nadaljujemo po delu Slomškove pohodne poti do Sloma, kjer so v obnovljeni Slomškovi rojstni hiši urejene stalne razstave o škofovem življenju in delu. Na železniški postaji Ponikva je zgodovinska razlaga pomena ene izmed prvih 8 železniških postaj ob Južni železnici na progi Dunaj–Celje leta 1846 na Slovenskem.
 
Sledi nekoliko daljši sprehod po pešpoti do spominske sobe v Zgornjih Hotunjah, kjer si lahko ogledamo spominsko sobo in spomenik Blaža Kocena. Skozi Hotunjski gozd prispemo do Mastenovih ribnikov, kjer bomo uživali v mirnem sožitju z naravo in si nabrali novih moči za nadaljevanje poti.

Med njivami prispemo v naselje in po cesti navzdol nadaljujemo pot proti nekdanjemu posestvu Zagajškovih. Tukaj lahko občudujemo mogočnost nekdanjega posestva še danes, z zgodovinske table pa lahko izvemo Mihaelu Zagajšku še precej več.

Ob sadovnjaku navzdol in poti ob železnici prispemo do glavne ceste in kostanjevega drevoreda, ki je bil nekoč sestavni del graščine. Auffarthove graščine ni več, v nekdanji sodniji, nekdanji vili Rosenau, današnji Gobčevi hiši, hranijo bogato zbirko starin. Med hišama nas vodi pot do Šamčevega peskokopa, ki je bogat z zrni kremena, odlomki alg in školjk. Na tablah lahko ugotavljamo starost teh sedimentov.

Po pešpoti se z glavne ceste proti Ponikvi vrnemo v kraj in pot zaključimo z ogledom baročne notranjosti cerkve svetega Martina.
 

Na kratko

  • Lahka krožna pohodniška pot, dolžine 12 km
  • Trajanje 4 ure
  • Primerno za družine z otroki, primerno za nosilke ali vozičke
  • Izhodišče poti pri OŠ Blaža Kocena Ponikva, kjer je brezplačno parkirišče
  • Pot lahko pričnemo iz železniške postaje Ponikva in krenemo proti Hotunju
  • Za ogled rojstne hiše Antona Martina Slomška, spominske sobe Blaža Kocena je potrebna predhodna najava
  • V bližini izhodišča sta samopostrežna trgovina in gostinski lokal
     

Več informacij:
Turistično olepševalno društvo Ponikva
Telefon: 00386 (0)31 704 980
E-pošta: tod.ponikva@gmail.comzlatko.zevnik.ks@gmail.com
Spletna stran: http://www.todponikva.si

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.25236825173° Zemljepisna dolžina: 15.443188664279°
SHIFT + A