Mihael Zagajšek, Shivlenje ino delo

Knjiga o življenju in delu duhovnika, slovničarja, slovaropisca, pisatelja Mihaela Zagajška

Kategorije: spominki

Mihael Zagajšek je bil rojen leta 1739 v Zagaju pri Ponikvi. Njegovo edino natisnjeno delo je Slovennska grammatika. Bil je prvi, ki je poleg nemškega jezika uporabil tudi slovenskega.

Mihael Zagajšek je bil rojen leta 1739 v Zagaju pri Ponikvi. Najprej se je šolal v Gradcu, nato je odšel v Gorico, kjer je zaključil licej iz bogoslovja. Bil je kaplan na Slivnici, za tem v  Sv. Juriju pri Celju in v Šmarju pri Jelšah. V Šentjurju je bil povišan v vikarja. Nazadnje se je odpravil na pol stoletja dolgo bivanje na Kalobju, kjer je deloval kot samostojni župnik.

Navdušenje in želja po literarnem udejstvovanju na filološkem in leksikografskem področju sta morda vzniknila ob najdbi t. i. Kalobškega rokopisa v župniji na Kalobju. Njegovo edino natisnjeno delo je Slovennska grammatika. Bil je prvi, ki je poleg nemškega jezika uporabil tudi slovenskega. Kako drzen podvig je bilo to, priča izdaja naslovnice pod psevdonimom Jurij Zelenko. Njegovo slovnico štejemo danes med prvih deset del v zgodovini slovenske slovnične zgodovine. Pri slovarjih bi v prvo deseterico veljalo uvrstiti Zagajškov rokopisni nemško-slovenski slovar. Zagajškovi rokopisi zajemajo večinoma pridige, poleg njih še razmišljanja za duhovne vaje, zvežčič predavanj cerkvenega prava, molitvenik ter edino rokopisno delo, ki ne vsebuje nabožne vsebine.

Število strani: 46.
Mehka vezava.

Cena: 5,00 eur

Na voljo v TIC-u Šentjur ali po naročilu na 03 749 25 23 ali tic@turizem-sentjur.com

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.031981° Zemljepisna dolžina: 14.529676°
SHIFT + A