Sveta Uršula nad Dramljami

Pohodniške poti na hrib Sveta Uršula nad Dramljami

Sveta Uršula nad Dramljami je 464 metrov visok hrib, ki je dobro viden s Štajerske avtoceste. Prepoznamo ga po vinogradih in številnih zidanicah, na najvišji točki pa stoji renesančna cerkev sv. Uršule.

Pri cerkvi je izjemna razgledna točka na Celje, vzhodno celjsko kotlino in na Kozjansko razgibano pokrajino na jugu. Pri cerkvi stoji klopca ljubezni.

Pot Dramlje–Sveta Uršula

Lahka pohodniška pot se prične pri Osnovni šoli Dramlje (Dramlje 7a), kjer lahko na parkirišču nasproti šole brezplačno parkiramo. Pri parkirišču je samopostrežna trgovina in gostinski lokal. Iz parkirišča gremo po cesti mimo avtobusne postaje in športnih igrišč do spomenika NOB in na križišču pri gasilskem domu zavijemo desno. Ko se po cesti spustimo do glavne ceste Dramlje–Žiče, zavijemo levo. Po približno 300 metrih bomo zagledali planinske oznake in zavijemo na desni odcep. Prečkamo most in gremo mimo cerkve sv. Ilija po asfaltni cesti v hrib. Ko se hrib zravna bomo ob cesti zagledali napis Sv. Uršula-Šedina. Pot nadaljujemo po cesti, ki se vzpenja v hrib, mimo križa, ki nas bo po asfaltni cesti pripeljala do cerkve sv. Uršule.

Na kratko: Dramlje–Sveta Uršula

 • Lahka pohodniška pot
 • Trajanje do 45 minut
 • Pot je primerna za družine z otroki, primerna za nosilke
 • Izhodišče poti je na parkirišču pri Osnovni šoli Dramlje, kjer lahko brezplačno parkiramo
 • Na izhodišču poti sta samopostrežna trgovina in gostinski lokal
 • Pot lahko prekolesarimo
   

Pot Dramlje–Sveta Uršula (čez Šedino)

Pohodniška pot se prične pri Osnovni šoli Dramlje (Dramlje 7a), kjer lahko na parkirišču nasproti šole brezplačno parkiramo. Pri parkirišču je samopostrežna trgovina in gostinski lokal. Iz parkirišča gremo po cesti mimo avtobusne postaje in športnih igrišč do spomenika NOB in na križišču pri gasilskem domu zavijemo desno. Ko se po cesti spustimo do glavne ceste Dramlje–Žiče, zavijemo levo. Po približno 300 metrih bomo zagledali planinske oznake in zavijemo na desni odcep. Prečkamo most in gremo mimo cerkve sv. Ilija po asfaltni cesti v hrib. Ko se hrib zravna bomo ob cesti zagledali napis Sv. Uršula-Šedina. Tukaj zavijemo desno in gremo po cesti mimo hiš skozi naselje Šedina. V gozdu se priključimo Slomškovi poti. Od tukaj lahko sledimo planinskim markacijam ali markacijam Slomškove poti. Sledi vzpon v levo po asfaltni cesti, nato nas bo pot vodila po travniku in med vinogradi. Ko prispemo do asfaltne ceste na razpotju zavijemo desno in kmalu prispemo do cerkve sv. Uršule.

Na kratko: Dramlje–Sveta Uršula (čez Šedino)

 • Lahka pohodniška pot
 • Trajanje do 1 ure
 • Pot je primerna za družine z otroki, primerna za nosilke
 • Izhodišče poti je na parkirišču pri Osnovni šoli Dramlje, kjer lahko brezplačno parkiramo
 • Na izhodišču poti sta samopostrežna trgovina in gostinski lokal
   

Pot Hotunje–Sveta Uršula

Pot pričnemo pri Železniški postaji Ponikva. Gremo nazaj do železniškega prehoda in progo varno prečkamo. Na desni strani ceste bomo videli planinsko označbo, lahko se ravnamo po teh ali sledimo oznakam Slomškove poti. Pot gre ob železniški progi po asfaltni cesti. Ostanemo na tej cesti, ki bo zavila stran od železnice. V naslednjem razcepu smo pozorni na označbe in zavijemo desno. Cesta se bo počasi vzpenjala. Ko se teren zravna se bo pri kmetiji cesta nadaljevala, kot makadamska cesta, ki pa je dobro utrjena. Kmalu nas bo peljala skozi gozd. Ko se gozd konča prispemo v naselje hiš, ko pridemo do kapelice na levi strani ceste smo pozorni na označbe, ki nas usmerjajo na dvorišče ene od domačij. Gremo skozi dvorišče na travniško pot, ki nas pelje v gozd. Sledi zanimiv del poti ob Kumpergerjevih ribnikih. Sledimo poti, ki nas pelje skozi gozd do kapele. Pri kapeli gremo desno po makadamski cesti, ki nas pripelje do asfaltne ceste v naselju Razbor, kjer zavijemo levo in pot nadaljujemo po cesti mimo domačij. Po zadnji domačiji bomo po nekaj deset metrih zavili desno na makadamsko cesto, po kateri se bomo spustili do avtoceste. To bomo prečkali pod viaduktom, kjer bomo po ozki betonski brvi prečkali potok in nato nadaljevali po travniški poti do hišv naselju Vodule, kjer gremo po cesti mimo ranča v gozd. Kmalu sledi vzpon po asfaltni cesti. Sledimo označbam, ki nas na razcepu usmerijo desno na makadamsko pot in čez nekaj deset metrov levo v hrib na kolovoz. Nato spet nadaljujemo po asfaltni cesti v hrib. Ko se cesta konča nas bodo označbe usmerile na travniško pot na levo med vinogradi. Ko prispemo do asfaltne ceste gremo desno in kmalu prispemo do cerkve sv. Uršule.

Na kratko: Hotunje (Ponikva)–Sveta Uršula

 • Lahka pohodniška pot
 • Trajanje 1 ura 30 minut do 2 uri
 • Pot je primerna za družine z otroki, primerna za nosilke
 • Izhodišče poti je pri železniški postaji Ponikva, kjer lahko tudi brezplačno parkiramo
 • V bližini izhodišča, pri cestnem železniškem prehodu je gostinski lokal
   

Učna pot Uršula

Učna pot Uršula nas vodi od cerkve svetega Ilija v Šentilju (Dramlje) do stare mežnarije, postojanke Planinskega društva Dramlje in cerkve svete Uršule na vrhu hriba, od koder se odpira razgled po Celjski kotlini in Kozjanskem. Sledimo markacijam, ki nas peljejo po travniških in gozdnih poteh. Ob poti so tematske točke.

Na kratko: Učna pot Uršula

 • Nezahtevna pohodniška pot, dolžine 2,8 km
 • Trajanje 1 do 2 uri
 • Pohodniška pot je namenjena družinam z otroki, primerna za nosilke
 • Izhodišče poti je pri cerkvi sv. Ilija, kjer lahko brezplačno parkiramo avtomobil ob cesti. Parkiramo lahko tudi na parkirišču pri Osnovni šoli Dramlje, ki je od cerkve oddaljena približno 500 metrov.
 • Planinska postojanka je odprta samo ob dogodkih, ki jih organizira planinsko društvo.
 • V Dramljah je samopostrežna trgovina in gostinska lokala.
   

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.280625919158° Zemljepisna dolžina: 15.413914481522°
SHIFT + A