Zeliščna kmetija Kalan

Slovenci se lahko pohvalimo z lepo in ohranjeno naravo, a le malo kje človek in narava sodelujeta v sožitju, kot ga poznamo že od nekdaj. Eden takšnih predelov je Kozjansko. Geografska razgibanost Kozjanskega ne omogoča prodora industrije, gozdovi in razdrobljenost kmetij pa ne intenzivnega kmetijstva. 

Na severozahodnem delu  Kozjanskega na nadmorski višini 620 m leži vasica Kalobje, kjer se nahaja  zeliščna kmetija Kalan. S Kalobja je prečudovit razgled na Pohorje, Uršlo goro, Peco, Alpe, Kum in celotno Kozjansko. V neokrnjeni naravi kozjanskih gričev smo začeli pridelovati zdravilne in aromatične rastline. Zaradi naravnih danosti pridelujemo ekološko - naravi prijazno, brez  mineralnih gnojil in škropiv, polja ročno obdelujemo, ročno pridelek pobiramo, zelišča ročno odbiramo odpadlih odmrlih in poškodovanih delov in sušimo v sušilnici za zelišča. S tem načinom pridelave ne pridelamo ogromnih količin zelišč, so pa naša zelišča izjemne kakovosti.

Na svojih poljih ekološko pridelujemo okoli 50 vrst zdravilnih rastlin. Na čistih kozjanskih gričih nabiramo le tiste rastline, katere se ne da ali jih je nesmiselno pridelovati. S pridelavo ohranjamo naše okolje in popestrimo raznolikost naše krajine. Tako pridelana, očiščena in embalirana zelišča, vam in vašim najdražjim pričarajo lepote naše pokrajine ter vas napolnijo z izjemno močjo narave. Vabimo vas, da nas v delovnem času obiščete in si zelišča kupite na kmetiji. Če ste oddaljeni, nas pokličite in vam zelišča pošljemo po pošti. 

Osnovna ponudba

Pridelava zelišč: ajda, ameriški slamnik, artičoka, baldrijan, benediktinka, bezeg, breza, citronka, drobnocvetni vrbovec, izop, kamilica, kitajski ožep, komarček, kopriva, lipa, lučnik, materina dušica, melisa, njivska preslica, ognjič, oves, pegasti badelj, plahtica, plavica, poprova meta, rman, sivka, slez, slezenovec, smetlika, srčnica, šentjanževka, šipek, tavžentroža, trpotec, zlata rozga, žajbelj, čajne mešanice; dobro jutro, sladke sanje, čistilni in želodčni čaj ter izdelava tradicionalnih pripravkov iz zelišč; tinkture, olja in mazila, poslovna darila ter destilacija nekaterih eteričnih olj.
Ostala ponudba

V zimskih mesecih izvajamo delavnice s pridelave, uporabe, priprave in prodaje zelišč, po dogovoru od 15. 10. do 30. 4, v poletnih pa oglede kmetije.

Delovni čas
Vsak petek med 9. in 18. uro po predhodni telefonski najavi, izven delovnega časa pa po predhodnem dogovoru.

Prodajna mesta
Ekološka tržnica Mercator center Celje: vsako soboto od 1. 9. do 30. 4. med 9. in 13. uro.
Mercator center Velenje vsako soboto od 1. 9. do 30. 4. med 9. in 13. uro.
CityCenter Celje: vsak četrtek od 1. 9. do 30. 4. med 14. in 19.
Nakup zelišč na kmetiji: vsak petek med 9. in 18. uro po predhodni telefonski najavi.

Ogledi
Strokovno voden ogled kmetije je možen od 15. 5. do 15. 9., samo po predhodnem dogovoru za organizirane skupine. Ogledate si zeliščni vrt (140 različnih vrst zelišč), razstavo suhih zelišč, sušilnico, eno od polj, degustirate zeliščni čaj in zeliščni namaz.

Dostop
Iz avtoceste Ljubljana—Maribor na izvozu Dramlje zavijete proti Šentjurju. V  Šentjurju nadaljujete pot med Rifnikom in Resevno vse do Jakoba, kjer pri cerkvici vsega 5 km iz Šentjurja zavijete levo na Kalobje. Po 3 km vzpona ste na Kalobju. Na koncu vasi je malo okroglo kužno znamenje, kjer zavijete desno in po 400 m na koncu asfaltirane poti ste pri nas, na zeliščni kmetiji Kalan.  

Informacije
Telefon: 00386 (0)3 579 50 11, 00386 (0)41 311 884
E-pošta: zelisca@siol.net
Spletna stran: www.zelisca-kalan.si

 

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.1672545° Zemljepisna dolžina: 15.3862264°
SHIFT + A