Astronomska noč na Prevorju

Kulturno društvo Prevorje in Astronomsko društvo Kosci Šentjur  vsako leto organizirata astronomsko noč na Prevorju. Prireditev je zadnjo soboto v juliju, takrat goduje sv. Ana, kateri je posvečena cerkev na Prevorju, tik nad opazovalnico. V letu 2013 bo organizirana  že 11. astronomska noč, na prireditvi je vedno najprej predavanje, namenjeno občanom.  Po predavanju je opazovanje, člani društva teleskope postavijo na dvorišče šole. Vse javne prireditve Astronomskega društva Kosci Šentjur so brezplačne, vabljeni tudi na pomladno opazovanje, opazovanje Perzeidov avgusta in tradicionalen kostanjev piknik pod zvezdami v oktobru.

Vabljeni!

Opazovalnica Astronomskega društva Kosci Šentjur je v Podružnični šoli Prevorje, ki je podružnica Osnovne šole Slivnica pri Celju, Gorica pri Slivnici.

V kupoli je nameščen  teleskop MEADE SCT-300mm, (Schmidt-Cassegrain) na pogonu EQ6. V kupoli je prostora za opazovanje kvečjemu pet odraslih oseb, ki na nadmorski višini 550 metrov, lahko v miru  raziskujejo globine vesolja.

Svetlobno onesnaženje je močno zaznano v smeri Zagreba in Zasavja.

Organizator:

Astronomsko društvo Kosci in Prosvetno društvo Prevorje
041 584 535
marica.kamplet@gmail.com
www.kosci.si

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.1255982° Zemljepisna dolžina: 15.4767222°
SHIFT + A